02.06.2015 11:32

Oud-Feyenoorder: "Marinus mag bellen"

Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen is na afloop van het duel met NAC Breda tevreden met de prestaties van zijn team. (09-08-2014)
Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen is na afloop van het duel met NAC Breda tevreden met de prestaties van zijn team. (09-08-2014)

Maandag werd bekend dat Marinus Dijkhuizen aankomend seizoen trainer van het Engelse Brentford FC zal zijn. Dijkhuizen, die bij Brentford zal werken via het Moneyball-principe, kan ook rekenen op steun van David Connolly. 

"Als Marinus hulp nodig heeft dan mag hij bellen", vertelt de Ier, die in het verleden actief was als speler van Feyenoord en Excelsior, aan RTV Rijnmond. "Om advies te geven of om spitsen te trainen bijvoorbeeld. Ik ga nu zelf aan de slag als jeugdtrainer bij Millwall en daar kijk ik ontzettend naar uit. Het is mijn eerste baan als trainer. Of ik het leven als voetballer al mis? Het is moeilijk om niet meer als speler betrokken te zijn, maar ik heb gevoetbald zolang ik kon en ik vind coachen geweldig. Mijn filosofie is een mix tussen de Engelse en Nederlandse manier van trainen. We zullen zien wat de toekomst gaat brengen."

Connolly was in Nederland toen hij het nieuws hoorde. "Het was apart toen ik dat nieuws hoorde, want ik was in Nederland en Brentford ligt op vijf minuten afstand van mijn huis. Een paar weken geleden was ik daar nog om jeugd te trainen en Mark Warburton (afgelopen seizoen coach van Brentford, red.) aan het werk te zien. Hij deed het uitstekend en liet Brentford goed voetbal spelen op de Nederlandse manier. Het was hun eerste seizoen in de Championship na hele lange tijd. Dat hij werd ontslagen kwam als een grote verrassing in Engeland en leverde slechte publiciteit op voor Brentford."

Matthew Benham is de eigenaar van Brentford. "Hij bezit tevens een gokbedrijf en probeert minder gevoelens en meer statistieken te hanteren in het voetbal. Dat stokte niet met Mark Warburton. Blijkbaar hebben ze in Marinus hun ideale man gevonden. Hij heeft het met weinig middelen goed gedaan bij Excelsior. Bij Brentford zal hij meer middelen krijgen, maar ze hebben nog nooit grote bedragen betaald aan spelers. Misschien passen ze daarom bij elkaar. Ze willen een coach die het maximale uit statistisch goede spelers met potentie kan halen."

Connolly denkt dat Dijkhuizen het heeft getroffen met Brentford. "Marinus gaat naar een club die in de lift omhoog zit. Ze krijgen binnenkort een nieuw stadion met een capaciteit voor 20.000 mensen en ook het hoogste jeugdteam heeft de finale gehaald van hun competitie, dus ze hebben goede jeugdspelers die ook de kans zullen krijgen. Bovendien is Brentford heel creatief met het aantrekken van spelers. De club had afgelopen jaar een huurling van Tottenham Hotspur en een spits uit de amateurs gehaald die in zijn eerste seizoen achttien goals maakte. Zo proberen ze succesvol te zijn."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner