12.06.2015 14:50

Promovendi Eredivisie gokken op Topklasse

Abderrahim Loukili (r.) van FC Lienden staat op het punt om HSC-speler Leon van Dijk (l.) te passeren.
Abderrahim Loukili (r.) van FC Lienden staat op het punt om HSC-speler Leon van Dijk (l.) te passeren.

De Graafschap en NEC Nijmegen hopen twee parels binnen te hebben gehaald uit de Topklasse Zondag. Abderrahim Loukili en Youssef El Jebli speelden bij FC Lienden en gaan gezamenlijk het avontuur in de Eredivisie aan.

Loukili tekende onlangs een contract bij NEC Nijmegen, terwijl Youssef El Jebli eerder al een contract tekende bij De Graafschap. "Dit is echt ongelooflijk. Een droom die waarheid wordt", zegt de enthousiaste Loukili in een interview met Voetbal.com. Zijn maatje El Jebli vult hem daarbij aan. "Het is zeker mooi dat we nu samen deze stap naar de Eredivisie maken."

Loukili is 23, El Jebli is 22 en vechten daarbij tegen de wetten van de Eredivisie. Immers wordt er op die leeftijd eigenlijk niet meer naar je omgekeken. Als speler ben je te oud en je kans op een betaald voetbalcarrière hoef je al helemaal niet te rekenen. Zomaar een aantal kritieken die het tweetal te horen kreeg. El Jebli: "Ja, mensen zeiden dat tegen ons. Wij maakten namelijk samen de overstap van Hercules naar FC Lienden. Samen met Christiaan van Hussen gingen we met zijn drieën hierheen om naar het betaalde voetbal door te groeien. Het is ons uiteindelijk gelukt om bij een betaald voetbalorganisatie een contract te verdienen. De mensen die zeiden dat het ons niet zou lukken heb ik dat wel even vertelt ja", zegt hij met een glimlach. "Maar we moeten ons wel realiseren dat we er nog lang niet zijn. Dit is pas het begin."

Loukili is het met zijn beste vriend eens. "We hebben hard gewerkt om hier te komen, maar we zullen nog harder moeten werken om het te halen bij NEC en De Graafschap. Natuurlijk heb ik er enorm veel zin in. En ik denk dat het ons helpt dat we wat later doorbreken. We weten hoe het is om als amateur te spelen en hebben daar geleerd van fysiek sterke tegenstanders. Daarnaast trainen we nu nog maar twee keer in de week, als we straks nog vaker trainen worden we beter en sterker."

De Drie Musketiers
Het was drietal El Jebli, Loukili en Christiaan van Hussen die als de drie musketiers van Hercules naar FC Lienden vertrokken om de weg naar ‘koning’ Eredivisie te vinden. De competitie waar ze zo trouw in bleven geloven, ondanks dat anderen anders zouden beweren. El Jebli en Loukili zijn al op de bestemming geraakt, Van Hussen blijft achter. "Maar ik hoop dat hij ook snel een club vindt", zegt El Jebli die denkt dat zijn ex-teamgenoot het wel gaat redden in de Eredivisie. "Dat denk ik wel. Wij helpen elkaar op zulke vlakken ook. We zijn beste vrienden en vertellen wat we goed doen en wat we fout doen."

Ook voor Loukili geldt dat hij Van Hussen een overstap gunt en denkt dat El Jebli kans maakt op een goed Eredivisie-seizoen. Bij de buitenspeler druipt het enthousiasme er vanaf, maar spreekt ook realistisch over zijn kansen in de Nederlandse competitie. "Ik ben pas het laatste jaar echt opgevallen. Ik ben van middenvelder naar buitenspeler gegaan en daar scoor je meer. En als je scoort dan val je op", zo weet hij. "Ik denk dat nu een mooie club komt. Alleen de droom is om in het betaalde voetbal te spelen. Zo ver is het nog niet."

Voor El Jebli was er een mooie opsteker aan het einde van het seizoen. "Mijn doel was om het betaalde voetbal te halen. Bij FC Lienden zou dat niet lukken, want zij konden niet promoveren naar de Jupiler League door diverse regels van de KNVB. De Graafschap geeft mij die kans wel. Ik had eigenlijk rekening gehouden met een seizoen Jupiler League, maar ze promoveerden via de play-offs. Die dag toen dat gebeurde, mijn dag kon niet meer stuk."

El Jebli en Loukili zijn de grote onbekenden voor volgend seizoen en kunnen daardoor zomaar eens één van de verrassingen worden. "Dat vind ik wel leuk", zegt Loukili. "We moeten weer helemaal opnieuw beginnen. Opnieuw laten zien dat je goed kan voetballen. Je hebt geen krediet. We moeten het volgend seizoen laten zien."

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner