13.06.2015 08:22

Wijnaldum besluit prachtig seizoen in stijl

Met een duik in de armen van wisselspeler Quincy Promes en assistent-bondscoach Ruud van Nistelrooij vierde Georginio Wijnaldum zijn belangrijke openingstreffer in het uitduel met Letland. "Zij voorspelden op de bank dat ik als invaller zou scoren", verklaarde hij. "Ik was blij dat ze gelijk kregen. Ik wilde het met hen vieren."

Wijnaldum mocht na 63 minuten invallen op een moment dat het Nederlands elftal na een goede eerste helft steeds minder kansen wist uit te spelen. Nog geen vier minuten later draaide hij weg bij zijn tegenstander om de bal vervolgens in de benedenhoek te punteren. "Dan mag je gerust spreken van een gouden wissel", lachte de aanvoerder van PSV.

'Guus Geluk' bestond weer in Riga, na een turbulent jaar met slechte resultaten. Bondscoach Hiddink zag zijn beslissing om aanvoerder Robin van Persie te wisselen in ieder geval snel goed uitpakken. De aanvoerder van het Nederlands elftal worstelde met zijn vorm na een teleurstellend jaar bij Manchester United met minder speelminuten dan normaal. "Na een uur was het de tijd om iemand anders te brengen", vertelde Hiddink. "Maar Robin hield daarvoor veel tegenstanders bezig. Tegenstanders moeten zich op hem focussen."

Conditioneel sterk

In tegenstelling tot Van Persie bleek Wijnaldum wel in staat om als middenvelder voortdurend aan te sluiten en voor het doel van de tegenstander te komen. "Mijn kwaliteit is positie kiezen voor het doel en goals maken. Dat heb ik gedaan", analyseerde hij. "Niets meer en niets minder."

Die kwaliteit kan Wijnaldum nog wel eens van pas komen als Oranje na de zomer tegen sterkere tegenstanders niet met vier aanvallers kan spelen. Het elftal van Hiddink heeft dan meer behoefte aan een conditioneel sterke middenvelder die kan aansluiten bij centrumspits die of Van Persie óf Huntelaar heet. Daarvoor komt Wijnaldum in aanmerking maar ook Davy Klaassen of Kevin Strootman als hij weer hersteld is.

Voor Wijnaldum kwam er in Riga een prachtig einde aan een topseizoen waarin hij met PSV de landstitel veroverde. Want na zijn treffer was het duel met de Letten snel beslist. "Ze moesten toen eindelijk een beetje ruimte weggeven en daardoor konden we drie minuten later weer profiteren", doelde hij op de 2-0 van Luciano Narsingh. "Deze wedstrijd moesten we winnen en dan hebben we gedaan. Nu is het tijd voor vakantie, zodat we ons in het begin van het nieuwe seizoen weer helemaal fris voor het EK kunnen plaatsen."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner