09.07.2015 19:00

Clubicoon Feyenoord hekelt transferdeadline

Peter Houtman vanuit zijn appartement in Spijkenisse. Achter hem heeft hij uitzicht op Rotterdam. Van daaruit kan hij kijken naar De Kuip, maar ook naar Het Kastaal van Sparta Rotterdam. (01-07-2015)
Peter Houtman vanuit zijn appartement in Spijkenisse. Achter hem heeft hij uitzicht op Rotterdam. Van daaruit kan hij kijken naar De Kuip, maar ook naar Het Kastaal van Sparta Rotterdam. (01-07-2015)

Vanuit zijn appartement kan Peter Houtman waken over De Kuip. Het stadion van zijn geliefde Feyenoord. De club waar zijn stem - als stadionspeaker - al jaren galmt door de voetbaltempel van Rotterdam-Zuid. Wat verwacht de oud-spits eigenlijk van zijn club en de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst?

"Die transferdeadline die is zo vervelend joh", zegt Houtman in een interview met Voetbal.com. "Dat maakt het allemaal zo lastig voor die Nederlandse clubs. De voorbereiding is begonnen en Jordy Clasie is nog steeds bij Feyenoord, terwijl iedereen verwacht dat hij vertrekt. Dat zou dan midden in de voorbereiding gebeuren. Dat maakt het zo lastig om te zeggen hoe iedereen er nu voor staat. Buitenlandse clubs willen nog weleens op het laatste moment een speler kopen. Als dat dan een belangrijke speler is dan ziet het er al heel anders uit. Dat geldt echt niet alleen voor Feyenoord, maar voor elke club. Die transferdeadline moeten ze gewoon terugschuiven."

Giovanni van Bronckhorst
Het maakt voor de oud-topspits lastig om een inschatting te maken over waar Feyenoord zal eindigen in de Eredivisie. Ook de nieuwe trainer Giovanni van Bronckhorst moet het in zijn ogen nog waar maken. "Maar dat ligt niet aan hem, hoor. Hij heeft natuurlijk een fantastische carrière gehad en heeft heus wel verstand van het spelletje. Maar hoeveel zekerheden heb je nou in de voetballerij? Geen één", toont hij zich realistisch. "Het enige is dat Giovanni echt een man van de club is en hij zal meer krediet hebben dan andere trainers. Alleen als je vijf keer achter elkaar verliest dan weet iedereen hoe het er aan toegaat. Mario Been was ook een jongen van de club, maar hij is uiteindelijk ook ontslagen. Maar natuurlijk hoop ik van harte dat Gio het erg goed gaat doen. Alleen je kan er zo weinig over zeggen op dit moment. Je bent daarnaast afhankelijk van je spelersmateriaal."

De goedlachse Houtman is sceptisch over het Feyenoord van komende seizoen. Dat komt omdat zijn Feyenoord-hart flink heeft gebloed de laatste jaren. Net zoals die van de overige fans. Houtman voelt met ze mee en het uitblijven van prijzen is een klein litteken op zijn rood-witte hart. "Dat is misschien nog wel het grootste dieptepunt dat ik in al die jaren bij de club heb meegemaakt. Dat al die trouwe supporters elke keer weer worden teleurgesteld. En dan toch komen ze weer terug. Je hoort ze zeggen dat ze niet meer komen, maar bij de volgende thuiswedstrijd zitten ze toch weer in het stadion. Dan is het pijnlijk om te zien dat ze teleurgesteld moeten afdruipen", doelt hij op het feit dat de Rotterdammers deze eeuw nog geen landstitel wisten te winnen. Ook doelt hij op de weggegeven derde plek van het afgelopen seizoen. "Ik zei het al: ‘Dan zal je zien dat ze dit nog weggeven ook’. Jammer genoeg kreeg ik gelijk."

Dirk Kuyt 
Feyenoord gaf het afgelopen seizoen een zeker lijkende derde plek uit handen. Het was AZ Alkmaar die een eindsprint trok en Feyenoord van de derde plek afstootte. Daardoor speelden de Rotterdammers de play-offs, maar die wist het niet te winnen. Opnieuw een teleurstellend seizoen voor Feyenoord en opnieuw geen kampioenschap. Dirk Kuyt wordt onthaald als de redder. Van Kuyt wordt verwacht dat hij als een soort Captain Amerika van Rotterdam zijn team op sleeptouw neemt en met zijn schild de drie punten voor zijn club zal beschermen. 

"Kuyt zal zeker zijn waarde hebben voor dit Feyenoord, maar we moeten natuurlijk niet doen of hij het allemaal in zijn eentje kan", tempert Houtman de verwachtingen. "Het is goed voor de club, Het Legioen en de spelers dat hij terug is gekomen, maar men moet niet verwachten dat hij Feyenoord even kampioen maakt. Daar heb je toch echt team voor nodig."

Houtman wijst naar het kampioenschap uit 1984. Het jaar dat Johan Cruyff zijn revanche haalde op AFC Ajax. De legendarische nummer veertien had ruzie bij de Amsterdammers en stapte over naar Feyenoord om daar kampioen te worden. "Maar Cruyff die was erg slim.  Hij wist namelijk erg goed dat we op dat moment een goed team hadden", herinnert Houtman zich nog. "Het jaar ervoor waren we net niet kampioen geworden, maar we hadden erg goede spelers met bijvoorbeeld Ruud Gullit. Dat wist Cruyff ook. Hij koos niet voor niets om op dat moment naar Feyenoord te gaan."

Met Cruyff kwam er een voetbalicoon naar Rotterdam. Alleen voor de Feyenoord-fans is het geen Coen Moulijn of een Willem van Hanegem. "Sommige fans tellen het kampioenschap uit 1985 niet eens mee. Puur omdat Cruyff in het team zat, maar zoals ik al zei het was niet alleen hij. Het team was gewoon erg goed. Bovendien was hij ook wel onderdeel van het team. Iedereen keek tegen hem op, maar we haalden zo nu en dan heus wel een geintje bij hem uit."

Door: Vishal Kallan 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner