09.07.2015 22:25

Europees avontuur Go Ahead alweer ten einde

Go Ahead Eagles-spelers (v.l.n.r.) Sander Duits, Xandro Schenk en Deniz Türüç balen van de vroege achterstand in het Europa League-duel met Ferencvárosi TC. Op de achtergrond baalt keeper Erik Cummins mee. (09-07-2015)

De Europese droom voor de Go Ahead Eagles is helaas al ten einde gekomen in Boedapest. Donderdagavond bleek Ferencvárosi TC een maatje te groot voor het team van coach Dennis Demmers. Na een 1-1 gelijkspel in Emmen werd er kansloos verloren in Hongarije (4-1).

Ferencvárosi TC en Go Ahead Eagles speelden de return in een lege Groupama Arena, omdat de Hongaren van de UEFA zonder publiek moesten spelen. In Emmen eindigde het heenduel in 1-1. Na vier minuten werd de lastige opdracht voor de Deventenaren nog serieuzer. Weer bracht oudgediende Zoltán Gera zijn ploeg op voorsprong. Na defensief geklungel kon de oud-speler van onder meer Fulham en West Bromwich Albion het doel beproeven op aangeven van Roland Varga: 1-0.

Ferencvárosi bleef oppermachtig en gaf Go Ahead geen kans. Na twintig minuten kwamen de Hongaren zelfs op 2-0. Doelman Erik Cummins bezorgde de bal in de voeten van Dániel Böde die op zijn beurt gemakkelijk kon afwerken. Vlak voor rust werd de situatie uitzichtloos. Kenny Teijsse had geen grip op Roland Lamah. De Belg kon vervolgens gemakkelijk teamgenoot Attila Busai bereiken die voor de derde Hongaarse goal zorgde: 3-0.

Ook in de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Ferencvárosi bleef vele malen sterker en controleerde de wedstrijd. De eerste mogelijkheid was voor Roland Varga. De Hongaar zag zijn schot voorlangs het doel van Cummins verdwijnen. Na hands van linksback Teijsse incasseerde Go Ahead zelfs nog een strafschop. Het buitenkansje was echter niet besteed aan Roland Lamah. De middenvelder van Ferencvárosi schoot de bal naast het doel.

De eerste serieuze kans voor de Deventenaren kwam er pas na driekwart wedstrijd. Een omhaal van Teijsse werd verlengd door het hoofd van Mateos (Ferencvárosi). Doelman Dénes Dibusz liet echter zien over uitstekende kwaliteiten te beschikken en tikte de bal over het Hongaarse doel. Ferencvárosi vond het wel goed en speelde de wedstrijd professioneel uit. De Eagles waren niet meer in staat om meerdere mogelijkheden te creëren. In de slotfase maakte invaller Zsolt Haraszti op aangeven van Dániel Böde zelfs nog 4-0. Deniz Türüç maakt vlak voor het eindsignaal nog wel de eretreffer.

Door de ruime nederlaag zit het Europese seizoen er na twee wedstrijden alweer op voor Go Ahead. Thuis kon de ploeg van Dennis Demmers nog aardig weerstand bieden, maar in Boedepast ging alles mis. Het Hongaarse Ferencvárosi TC gaat door naar de tweede ronde van de Europa League. Go Ahead Eagles mag zich gaan richten op een seizoen in de Jupiler League. Voor onder meer PSV, Ajax, AZ, Vitesse en FC Groningen is het straks zaak om de Nederlandse eer hoog te houden in Europa.

Door: Koen Larmit