30.07.2015 22:50

Southampton veel efficiënter dan Vitesse

Graziano Pellè laat zijn Italiaanse enthousiasme zien als hij Southampton met een kanonskogel op een 1-0 voorsprong zet tegen Vitesse in de voorrondes van de Europa League. (30-07-2015)
Graziano Pellè laat zijn Italiaanse enthousiasme zien als hij Southampton met een kanonskogel op een 1-0 voorsprong zet tegen Vitesse in de voorrondes van de Europa League. (30-07-2015)

Vitesse heeft niet kunnen stunten tegen Southampton. De ploeg van Ronald Koeman was in het eigen Saint Mary's een maatje te groot voor de Arnhemse formatie en won relatief eenvoudig met 3-0.

Southampton won eerder in de voorbereiding met gemak van FC Groningen en Feyenoord. Beide teams werden met 3-0 opgerold. Vitesse was gewaarschuwd voor de kwaliteiten van de ploeg van Ronald Koeman. Het verschil in kwaliteit was in de eerste helft duidelijk zichtbaar in de derde voorronde van de Europa League. Valeri Qazaishvili kreeg de eerste goede kans. Aan de rechterkant van het doel schoot hij met rechts, maar de bal verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

Vitesse miste daardoor een grote kans, daar waar ze bij Southampton wel raad wisten met zo’n mogelijkheid. Graziano Pèlle kreeg namelijk exact dezelfde kans na een goede steekpass van Sadio Mané. De Italiaanse spits haalde keihard uit en schoot de bal zonder enige twijfel achter doelman Eloy Room: 1-0. Nadat Vitesse een half uur lang mee kon, maakten de Engelsen in het laatste kwartier van de eerste helft het verschil. Daar zat dan vooral het krachtsverschil in. Southampton heeft betere voetballers, maar vooral in de afronding was het genadeloos.

Na de 1-0 volgde namelijk de 2-0. Rochdi Achenteh zag dat Mané de zestien in kwam na een korte corner. De buitenspeler werd gevloerd in de zestien door de back van de Arnhemmers. Een onhandige overtreding, omdat Mané nog geen direct gevaar kon stichten. Dušan Tadić strafte de overtreding van Achenteh keihard af door vanaf elf meter de 2-0 te maken.

Voor Peter Bosz en zijn jonge ploeg de taak om in de tweede helft de schade te beperken of kleiner te maken. Een 2-1 zou een redelijk uitgangspositie zijn voor de returnwedstrijd in eigen huis. De trainer moest echter een konijn uit de hoge hoed toveren, aangezien Southampton beduidend beter was in de eerste helft. Bosz kwam niet met een duidelijk plan, waardoor Vitesse eigenlijk doelloos de tweede helft in ging.

Voor de Nederlanders was het te hopen dat bijvoorbeeld de ingevallen Danilo Pantić een geniaal moment voor zijn rekening zou nemen. Southampton was echter overal op voorbereid, waardoor de tweede helft vooral in het teken stond van wissels en enkele gele kaarten. Southampton vond de 2-0 wel genoeg en spaarde de krachten voor de return. De Engelse ploeg nam erg veel gas terug en dat kwam ze bijna duur te staan. Maarten Stekelenburg moest nog in actie komen toen Milot Rashica opeens voor de doelman verscheen. De spits wist echter niet met dezelfde overtuiging binnen te schieten als Graziano Pèlle in de eerste helft. Southampton deed nog één keer voor hoe gescoord moest worden. Shane Long ging op Eloy Room af, maar de doelman redde in eerste instantie. Juanmi pikte de bal op en legde hem netjes af op Long. De ingevallen spits kopte nu wel binnen: 3-0.

Vitesse moet in eigen huis minimaal met vier doelpunten verschil winnen wil het kans maken op een volgende ronde in de Europa League. Het duel wordt op donderdag 6 augustus gespeeld om 20.00 uur. Dat is de laatste kans voor de Arnhemmers om zich nog te herstellen van de 3-0 nederlaag. Lukt dat niet, dan volgt een jaar zonder Europees voetbal. Southampton zit in de zetel. Met drie punten verschil reist het af naar Nederland. Het kan daardoor loeren op een counter om Vitesse, net als bij de 3-0, pijn kan doen.

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner