03.08.2015 09:43

Cruyff legt vinger op zere plek van Ajax

AFC Ajax heeft een 0-2 voorsprong weggeven. Rapid Wien komt in één helft terug tot een 2-2. Nemanja Gudelj (m.) baalt zichtbaar, evenals Davy Klaassen (r.). (29-07-2015)
AFC Ajax heeft een 0-2 voorsprong weggeven. Rapid Wien komt in één helft terug tot een 2-2. Nemanja Gudelj (m.) baalt zichtbaar, evenals Davy Klaassen (r.). (29-07-2015)

Johan Cruyff denkt dat AFC Ajax zichzelf tekort heeft gedaan in het duel tussen Rapid Wien en de Amsterdammers. Volgens de legendarische nummer '14' had Ajax al een ronde verder kunnen zijn.

In zijn column voor De Telegraaf legt hij uit wat er mis ging. Cruyff vindt dat Ajax niet goed omging na de man meer situatie. Rapid Wien kreeg rood, maar Ajax verdedigde niet door. Daardoor kon Rapid Wien van een 0-2 achterstand terugkomen tot een 2-2. "Het is eigenlijk een standaardregel dat je direct over het hele veld één tegen één gaat spelen, om zo vooral een voordeel voor de aanvallende spelers te creëren", zo legt Cruyff uit. Als Ajax dat zou doen dan zou het gevaarlijk zijn, zo meent hij. "Die hoeven dan maar één man voorbij. Dat gaat in zestig procent van de gevallen mis, maar de keren dat het wel lukt wordt het meteen link."

Ajax dekte niet door en bleef in dezelfde opstelling spelen. Dat zorgde ervoor dat Rapid Wien juist sterker werd. Cruyff is van mening dat Ajax om had moeten schakelen van een 4-3-3 opstelling naar een 3-4-3. "Ajax had maar niet door dat ze uit de comfortzone moesten komen. Dat er iets geforceerd moest worden om zo het maximale uit de wedstrijd te halen. Nu heeft Ajax de kans laten lopen om al een ronde verder te zijn."

Transfermarkt

In dezelfde column gaat Cruyff nog in op de huidige situatie op de transfermarkt. Met name het feit dat de clubs veel geld betalen voor spelers vindt Cruyff niks. "Dat is de waanzin ten top. Voor spelers die naast hun talent ook iets op het gebied van merchandising kunnen betekenen, kan ik zo'n investering nog volgen", aldus de legendarische voetballer. 

Raheem Sterling vertrok voor tientallen miljoenen van Liverpool naar Manchester City. "Er wordt geld uitgegeven dat in veel gevallen niet meer terug kan worden verdiend. Daarin is de rol van manager vaak dubieus. Als ik al die reservebanken zie, dan rest de conclusie dat te veel talent te weinig speelt", aldus Cruyff. "Natuurlijk begrijp ik de twijfels als de zaakwaarnemer zich meldt met een zak geld van een leuke club. Je moet dan als jonge voetballer heel sterk in je schoenen staan om anders te willen dan je geadviseerd wordt."

Cruyff is echter wel blij met de Nederlandse talenten die stap voor stap omhoog willen gaan. "Wat dat betreft hebben Memphis Depay, Jordy Clasie en Davy Klaassen laten zien hoe het ook kan. Eerst zorgen dat je belangrijk wordt bij de club, dan komt de rest vanzelf."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner