11.08.2015 20:29

Waanzinnige goal Hansen bezorgt ADO punt

Spelers van ADO Den Haag bespringen Martin Hansen (m, blauw.). De goalie scoort in de vijfde minuut van de blessuretijd de 2-2 tegen PSV. De goalie gaat mee in een uiterste poging om nog een punt te pakken en scoort zowaar met de hak. (11-08-2015)

In een heerlijk voetbalspektakel heeft ADO Den Haag-doelman Martin Hansen zijn ploeg dinsdagavond een punt bezorgd tegen regerend kampioen PSV. De doelman hakte (!) de bal diep in de blessuretijd voorbij collega-doelman Jeroen Zoet en bracht de eindstand daarmee op 2-2.

PSV begon in Den Haag met twee nieuwe basiskrachten ten opzichte van vorig seizoen. Het vertrek van sterkhouders Georginio Wijnaldum en Memphis Depay werd gedekt door aanwinsten Davy Pröpper en Maxime Lestienne. Aan de zijde van ADO moest Henk Fraser noodgedwongen een geheel nieuwe voorhoede opstellen na het vertrek van onder meer clubtopscorer Michiel Kramer en Mike van Duinen. Ruben Schaken, Édouard Duplan en de vorig seizoen aan FC Dordrecht verhuurde Giovanni Korte vormden aan de aftrap de nieuwe voorste linie.

De wedstrijd in het Kyocera Stadion werd flitsend begonnen door PSV. De landskampioen liet ADO in het eerste kwartier alle hoeken van het veld zien en kreeg via Luciano Narsingh en Luuk de Jong twee enorme kansen op het openingsdoelpunt. Nadat de storm van de Eindhovenaren iets was gaan liggen, werd Adam Maher door Davy Pröpper vrijgespeeld in het strafschopgebied, waarna hij koelbloedig afrondde: 0-1. Echter stond de middenvelder buitenspel op het moment dat hij werd aangespeeld, waardoor de treffer nooit had mogen tellen.

Deze arbitrale blunder werd een minuut later alweer goed gemaakt door scheidsrechter Richard Liesveld, die de bal op de penaltystip legde aan de andere kant. Nadat Aaron Meijers langs Santiago Arias glipte, moest de Colombiaan aan de noodgreep trekken. De Zuid-Amerikaan kreeg een gele kaart en een strafschop tegen, die keurig werd binnen geschoven door Roland Alberg: 1-1. Hierna slaagde de thuisploeg erin om zich in de wedstrijd te knokken, waardoor het spel op en neer begon te golven met vele (kleine) kansen voor beide ploegen.

Kort na het verstrijken van de zestigste minuut was het De Jong die zijn ploeg als een ware aanvoerder bij de hand nam. Nadat hij diverse ploeggenoten al kansen had geboden door goed terug te leggen, nam hij de 1-2 voor zijn rekening door uitstekend binnen te koppen uit een voorzet van Narsingh. Daarmee deelde PSV een gevoelige tik uit aan de thuisploeg, maar die liet zich niet uit het veld slaan en bleef dreigend. PSV daarentegen kwam amper meer van de eigen helft af.

Wat volgde was een hachelijke slotfase waarin PSV-trainer Phillip Cocu onder meer topaanwinst Gastón Pereiro in het veld bracht, maar even later met een hoofdblessure weer moest wisselen. Daardoor volgden vijf minuten blessuretijd, waarin ADO-doelman Martin Hansen in de slotseconden meeging bij een vrije trap. Vervolgens gebeurde het ongelooflijke, want met een prachtige hakbal bezorgde de sluitpost zijn ploeg een 2-2 gelijkspel.

Door: Joey Knobben