12.08.2015 21:36

PEC geeft voorsprong weg tegen Cambuur

PEC Zwolle-debutant Wouter Marinus probeert Erik Bakker van SC Cambuur van de bal te zetten. (12-08-2015)

PEC Zwolle en SC Cambuur hebben woensdagavond een punt overgehouden aan hun eerste competitiewedstrijd van het seizoen. De Zwollenaren kwamen in de eerste helft op een 2-0 voorsprong, maar gaven die na rust weg.

Trainer Ron Jans gooide in de seizoensouverture twee jonge spelers voor de leeuwen: Wouter Marinus (20) en Rick Dekker (20). Zij vormden met de vijf jaar oudere Ben Rienstra het middenveld van de Zwollenaren. Huurlingen Lars Veldwijk en Queensy Menig kregen ook een basisplaats van Jans.

De thuisploeg begon de wedstrijd afwachtend en liet het initiatief aan de Leeuwarders. Zij kregen via Sander van de Streek en Xander Houtkoop mogelijkheden om de score te openen, maar slaagden daar niet in. Na een halfuur spelen was het PEC Zwolle dat op voorsprong kwam. Een vrije trap kwam bij Veldwijk terecht, die Dirk Marcellis bediende. Met een schot in het dak van het doel tekende de verdediger voor zijn eerste Eredivisie-doelpunt en de 1-0 voor PEC Zwolle.

Vlak na het openingsdoelpunt was het weer raak voor de Zwollenaren. Sheraldo Becker, dit seizoen weer wordt gehuurd van Ajax, trok naar binnen en schoot de bal hard in de kruising. Het was aan Leonard Nienhuis te danken dat het een minuut later zelfs geen 3-0 werd. Veldwijk had het derde doelpunt op zijn schoen, maar hij bespaarde SC Cambuur verder leed door de bal tegen de doelman aan te schieten.

Menig, die veel gevaar stichtte aan de linkerkant, was na de theepauze dicht bij een doelpunt. De buitenspeler schoot de bal vlak na rust hard tegen de buitenkant van de paal. Ook debutant Marinus kwam bijna tot scoren, maar zijn inzet werd goed gekeerd door goalie Nienhuis.

Twintig minuten voor tijd was het dan toch raak voor SC Cambuur. Erik Bakker, die de jeugdopleiding van PEC Zwolle doorliep, tekende voor de aansluitingstreffer. Hij gleed een aangeraakte voorzet van Van de Streek tegen de touwen. Niet veel later werd het zelfs 2-2, toen Sjoerd Overgoor na een één-twee met Bakker de bal met de buitenkant van zijn schoen langs Begois tikte.

De gelijkmaker van Overgoor bleek het laatste doelpunt van de wedstrijd, want in de laatste tien minuten van het duel kwamen beide ploegen niet meer tot scoren. PEC Zwolle gaat zaterdag op bezoek bij De Graafschap, SC Cambuur speelt een dag later een thuiswedstrijd tegen Feyenoord.

Door: Vincent Houttuin