13.08.2015 13:30

Hansen opent het Eredivisie-seizoen in stijl

Hét moment van de wedstrijd. Martin Hansen (r.) raakt de bal op wonderbaarlijke wijze met de hak en verschalkt op die wijze Jeroen Zoet (l.). Het betekent de 2-2 in de wedstrijd ADO Den Haag - PSV. (11-08-2015)
Hét moment van de wedstrijd. Martin Hansen (r.) raakt de bal op wonderbaarlijke wijze met de hak en verschalkt op die wijze Jeroen Zoet (l.). Het betekent de 2-2 in de wedstrijd ADO Den Haag - PSV. (11-08-2015)

Alle ideeën over een Speler van de Week konden na de dinsdagavond overboord, want Martin Hansen besloot het onmogelijke te doen als keeper. Hij scoorde in de vijfde minuut van de blessuretijd en werd de held van ADO.

Dus bij deze een bedankje aan Dirk Kuyt, die bij zijn officiële terugkeer in De Kuip voor de winnende treffer tegen FC Utrecht zorgde en dit vierde met een ontzettend enthousiast publiek. Ook wat credits naar Anwar El Ghazi, die tegen AZ waarschijnlijk nu al zijn mooiste doelpunt van het seizoen maakte, op een manier die hij van Cristiano Ronaldo heeft afgekeken. Of Navarone Foor, die de winstreeks van promovendus NEC in stand houdt in de Eredivisie, met een geweldige trap in de laatste minuten van de wedstrijd NEC – Excelsior. Allemaal prima spelers voor de titel Speler van de Week, maar wat Hansen liet zien tegen PSV, zit dicht tegen het onvoorstelbare aan.

Keepers mee naar voren

Het is mogelijk het meest interessante concept in de voetballerij. Als een club niets meer te verliezen heeft bij een tegendoelpunt, worden er in de slotfase van een wedstrijd risico’s genomen die je normaal gesproken nooit tegenkomt op de velden. Er wordt één op één gespeeld achterin, centrale verdedigers blijven voorin hangen om daar de kopduels te winnen en de mooiste momenten van allemaal, doelmannen gaan mee de aanval in.

Op de een of andere manier veranderen keepers, eenmaal aangekomen in de vijandelijke zestien, allemaal in een versie van Oliver Kahn. Woest en wild, op zoek naar glorie. Erik Cummins lukte het vorig seizoen nog om te scoren als keeper, maar in de uitwedstrijd tegen Excelsior deed de goalie van Go Ahead Eagles dit via een uittrap. Hiermee was de laatste keeper die in de Eredivisie scoorde door mee te gaan met een corner of vrije trap, Martin Pieckenhagen. In zijn eerste seizoen bij Heracles Almelo lukte het de Duitser om op zaterdag 5 november 2005 de gelijkmaker binnen te koppen tegen AZ (2-2).

Het moment van Hansen

De videobeelden zijn inmiddels de hele wereld over gegaan. In de voetballerij is het al bijzonder genoeg dat een doelman weet te scoren, we rekenen dan even buiten José Luis Chilavert en Rogério Ceni, maar de wijze waarop de Deense doelman van ADO Den Haag scoorde, is hoogstwaarschijnlijk al over je beeldscherm gevlogen. Al vallend, met de hak, zo achter collega-doelman Jeroen Zoet.

Het duurde niet lang of de beelden doken op in Duitsland, Frankrijk en Engeland. De voetbalwereld smulde van het doelpunt, voor Hansen was het blijkbaar dagelijkse kost. “Het was eigenlijk gewoon instinct. Ik kon de bal niet op een andere manier raken”, bleef de Deen uiterst kalm na zijn werelddoelpunt.

Het seizoen in de Eredivisie is begonnen en de eerste speelronde was met politiestakingen, apengeluiden, rode kaarten, arbitraire dwalingen en werelddoelpunten uiterst spectaculair. Dit wordt nog een lang en leuk voetbaljaar!

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner