14.08.2015 21:55

Vitesse uiteindelijk eenvoudig voorbij Roda

Lewis Baker (l.) benut een strafschop en maakt daarmee zijn eerste doelpunt in het shirt van Vitesse. Hij viert de 1-0 tegen Roda JC samen met Milot Rashica (r.). (14-08-2015)

Op vrijdagavond kon Roda JC een helft lang goed stand houden tegen Vitesse. Maar na een rode kaart vlak voor rust liep Vitesse uiteindelijk rustig uit naar een goede 3-0 overwinning.

In het GelreDome waren een hoop lege plaatsen te zien, maar de mensen die er wel waren kregen vanaf de aftrap direct waar voor hun geld. Al na twee minuten kreeg Roda JC een levensgrote kans, nadat Anco Jansen de bal perfect klaar kon leggen voor Farshad Noor. De middenvelder kwam goed voor zijn man, maar zag zijn poging via de paal terug het veld in springen.

Direct na deze kans pakte Vitesse het initiatief over. De thuisploeg kreeg vervolgens een aantal goede kansen en had zichzelf in de eerste twintig minuten van deze wedstrijd zeker moeten belonen voor dit overwicht. In het tweede deel van de eerste helft werd Vitesse slordiger en zakte het tempo weg. Toch kreeg Vitesse vlak voor rust alsnog de voorsprong.

Uit een hoekschop kopte Guram Kashia goed in. De bal werd door doelman Benjamin van Leer naar de zijkant weggewerkt, waar de bal naast Ard van Peppen in het doel leek te belanden. De ervaren verdediger haalde in een reflex met zijn hand de bal uit het doel, waarna hij met rood moest vertrekken. De jonge Lewis Baker pakte zijn verantwoordelijkheid en schoot de bal rustig binnen voor de 1-0.

De tweede helft begon in het eerste kwartier weer met kansen aan beide kanten. Eerst kreeg Kashia twee goede kopkansen. Zijn eerste was wederom uit een hoekschop, maar werd gekeerd door Van Leer. Niet veel later passeerde hij de doelman wel, maar raakte de verdediger de lat. Aan de andere kant had Noor een goed schot in zijn benen, maar Eloy Room redde de bal met meer geluk dan wijsheid.

Na ruim een uur spelen gooide Vitesse alsnog de wedstrijd op slot. Een goede steekbal van Kevin Diks werd door Abiola Dauda op waarde geschat. De spits die in de eerste helft nog een aantal kansen miste, schoot de bal nu koelbloedig ineens met rechts achter de kansloze Van Leer. Na deze tweede treffer nam Vitesse weer wat gas terug en was bij Roda het geloof in een goed resultaat definitief verdwenen.

Als toetje kregen de toeschouwers nog wel een prachtige treffer van Nathan te zien. De invaller dribbelde vanaf de linkerkant goed naar binnen en krulde de bal met zijn rechtervoet heel fraai in de verre hoek voor de 3-0. Na de derde treffer werd de wedstrijd rustig uitgespeeld, waardoor Vitesse zich na deze wedstrijd voor minimaal één dag koploper van de Eredivisie mag noemen.

Door: Dennis Korpel