15.08.2015 22:35

Boeiend duel op Woudestein zonder winnaar

Jeff Stans (m.) schuift bekeken de bal langs AZ-keeper Sergio Rochet (l.). De overige spelers van AZ hebben het nakijken. (15-08-2015)

Op Woudestein hebben Excelsior en AZ het publiek zaterdagavond een uiterst vermakelijk schouwspel voorgeschoteld. Het duel, dat spannend was tot de laatste seconde, eindigde uiteindelijk in een gelijkspel: 2-2.

Er was nog geen kwartier gespeeld in Rotterdam of zowel Excelsior als AZ had haar eerste competitiegoal van het nieuwe seizoen te pakken. De thuisploeg begon goed aan de wedstrijd en was via Tom van Weert al snel dreigend na een fout van Mattias Johansson. Zijn schot in de korte hoek werd gekeerd door AZ-doelman Sergio Rochet. Niet veel later kwam Excelsior alsnog op voorsprong. Een prima voorzet van Bas Kuipers werd bij de tweede paal uitstekend behandeld door Jeff Stans. Hij kapte twee AZ-spelers uit en schoof de bal beheerst in het doel.

Vier minuten na de openingstreffer van Stans kreeg Vincent Janssen dé kans op de 1-1. Voor een lege goal wist hij het leder echter naast te krijgen, tot ontsteltenis van onder meer Jeffrey Gouweleeuw, die de bal op een presenteerblaadje klaarlegde voor Janssen. Gelukkig voor de spits van AZ zorgde Markus Henriksen een minuut later voor de gelijkmaker. Celso Ortíz stuurde Guus Hupperts de diepte in en met een lage voorzet bereikte hij Henriksen. De middenvelder van AZ schoot het leder vervolgens met een droge knal tegen de touwen.

Er was bijna een half uur gespeeld toen Henriksen dicht bij zijn tweede treffer van de avond was. Hij was Excelsior-goalie Filip Kurto al voorbij en schoot vanuit een moeilijke hoek de bal richting het Rotterdamse doel. Sander Fischer kon de bal met een uiterste krachtinspanning nog net met de voet naast de goal werken en voorkwam zo de voorsprong van de bezoekers. Enkele minuten later was diezelfde Fischer erg belangrijk bij de 2-1 van Excelsior. Hij kopte een vrije trap van Stans richting de tweede paal waar Van Weert van dichtbij de bal hard binnen schoot.

Na de hervatting schotelden Excelsior en AZ de toeschouwers opnieuw een leuk schouwspel voor. Beide ploegen speelden op de aanval en creëerden de nodige kansen. Zo verschalkte Stans al vroeg in de tweede helft bijna Rochet direct uit zijn hoekschop en kopte Gouweleeuw van dichtbij hard in het zijnet. De tweede helft was een kwartier oud toen Jordan Botaka, net ingevallen, een gigantische kans kreeg om de marge voor Excelsior te verdubbelen. Hij had alleen Rochet nog voor zich, maar schoot de bal over de Alkmaarse goal.

Het spel bleef op en neer golven en vijf minuten na de misser van Botaka kwamen de bezoekers wederom op gelijke hoogte. Hupperts wurmde zich een weg door de Rotterdamse verdediging en bediende de geheel vrijstaande Robert Mühren. De spits, even eerder in het veld gekomen voor de nagenoeg onzichtbare Dabney dos Santos, bleef uiterst koel en schoot via de onderkant van de lat raak.

In de slotfase kreeg Janssen een uitstekende mogelijkheid om zijn ploeg voor het eerst in het duel op voorsprong te zetten. Opnieuw was de kans niet aan hem besteed: met alleen Kurto voor zich kreeg hij de bal niet in het Rotterdamse doel. De confrontatie tussen Excelsior en AZ bleef spannend tot het einde. Beide ploegen kregen nog kansen in de laatste tien minuten. Janssen schoot in kansrijke positie over en Van Weert kopte van dichtbij naast. In de slotminuut kreeg de thuisploeg nog uitstekende mogelijkheden via Adil Auassar en Botaka, maar een derde Rotterdamse treffer viel niet. Zo wachten beide ploegen door het gelijke spel nog op hun eerste overwinning van het nieuwe seizoen.

Door: Roel Egberts