23.08.2015 18:40

Feyenoord komt laat op gang, maar wint wel

Rick Karsdorp maakt een tackle op Vitesse-speler Isaiah Brown (l.). De aanvaller wordt geraakt door de rechtsback van Feyenoord, maar de arbiter besluit geen penalty te geven. (23-08-2015)

Feyenoord heeft zondagmiddag ook de derde wedstrijd van het seizoen omgezet in een overwinning. De Rotterdammers kwamen pas laat op gang, maar wisten wel met 2-0 Vitesse te verslaan. Vitesse leidt de eerste nederlaag van het seizoen.

Giovanni van Bronckhorst had zondagmiddag keuzes te over. De trainer van Feyenoord koos voor Colin Kâzım-Richards in de basis en niet voor Michiel Kramer in de punt van de aanval. Kramer scoorde vorige week nog tijdens zijn debuut voor de Rotterdammers. Echt gelukkig was die keuze niet, want vooral in de eerste helft kwam Kâzım-Richards er niet aan te pas. De eerste helft was overigens sowieso niet om over naar huis te schrijven, want het was alles behalve sprankelend. Het was wachten op de 23steminuut voordat het publiek in De Kuip kon opveren. Feyenoord-aanvoerder Dirk Kuyt gaf de bal met een hakje mee aan Terence Kongolo, die op zijn beurt de bal perfect voorgaf. Lex Immers, die vanmiddag de voorkeur kreeg boven Jens Toornstra, had de bal voor het inkoppen, maar gaf de bal niet genoeg richting mee. Daardoor kon Vitesse-doelman Eloy Room de bal gemakkelijk pakken.

Vitesse wist in de eerste helft een paar keer gevaarlijk te ontsnappen. Vooral Milot Rashica en Isaiah Brown lieten hun kwaliteiten zien met hun individuele acties. Isaiah Brown ging in de laatste minuut van de eerste helft in de zestienmeter van Feyenoord naar de grond, na een sliding van Rick Karsdorp. Hoewel de verdediger van Feyenoord zijn benen wel introk, raakte hij de Vitesse aanvaller dusdanig dat de Chelsea-huurling ten val kwam. Serdar Gözübüyük gaf echter geen penalty en dat tot ongenoegen van Vitesse-trainer Peter Bosz. De ruststand bleef mede door het matige voetbal op 0-0 staan na 45 minuten spelen.

De tweede helft ging op hetzelfde niveau verder als in de eerste helft. Rick Karsdorp moest er al vroeg vanaf. De rechtsback van Feyenoord raakte geblesseerd nadat hij een voorzet gaf. Een van de spaarzame lichtpuntjes van de wedstrijd was dan ook de komst van Eric Botteghin. De van FC Groningen overgekomen verdediger maakte ruim een half uur voor het einde van de wedstrijd zijn debuut voor de Rotterdammers. Pas in de 77ste minuut brak Dirk Kuyt de ban voor Feyenoord, nadat Terence Kongolo over het been van Vitesse-aanvoerder Guram Kashia was gegaan, mocht Kuyt aanleggen voor een strafschop. De routinier faalde niet oog in oog met Vitesse-doelman Room en zette Feyenoord op een 1-0 voorsprong.

Nog geen twee minuten later was het Bilal Başaçıkoğlu die de wedstrijd op slot gooide. De rechtervleugelspeler van Feyenoord schoof de bal na een goede, individuele actie in de verre hoek. Na de snelle twee treffers wist Vitesse geen indruk meer te maken. Feyenoord behaalt dus na drie wedstrijden het volle pond. Voor Vitesse betekent dit de eerste nederlaag van het seizoen. Vitesse kan volgend weekend het sportieve revanche halen, wanneer het thuis SC Cambuur ontvangt. Feyenoord moet uit naar Eindhoven en treft daar PSV.

Door: Thomas Mulder