23.08.2015 21:22

Eindelijk straalt Başaçıkoğlu in De Kuip

Met een meterslange schuiver op zijn knieën en opengesperde mond vierde Bilal Başaçıkoğlu zondag zijn eerste doelpunt in dienst van Feyenoord. Alle frustraties na een teleurstellend eerste jaar in Rotterdam kwamen er even uit.

"Ik had dat gevoel nog nooit meegemaakt, scoren voor Feyenoord. Hoe het voelt? Onbeschrijfelijk", zei Başaçıkoğlu met een brede grijns. De vleugelspits van Turkse afkomst beloonde Feyenoord tegen Vitesse rijkelijk voor een zwak optreden (2-0).

De Rotterdamse topclub haalde de tiener, die in de jeugd was weggestuurd door Ajax, vorig jaar na een aardig debuutseizoen weg bij sc Heerenveen. Başaçıkoğlu kon de hooggespannen verwachtingen in De Kuip echter niet direct waarmaken. Hij kwam een paar keer te laat en verloor het vertrouwen van de toenmalige trainer Fred Rutten. Toch raakte Başaçıkoğlu niet in paniek. "Mijn ouders zeiden steeds: blijf in jezelf geloven, je bent ook zelf zo ver gekomen." Dat was zeker niet makkelijk voor de jongeling. "Natuurlijk dacht ik: dit is een mooie transfer, nu ga ik knallen. Het doet pijn als het dan juist bergafwaarts gaat."

Een paar weken voor het einde van het afgelopen seizoen had Basaçikoglu de moed eigenlijk al opgegeven. "Ik richtte me al op het nieuwe jaar. Nieuwe ronde, nieuwe kansen." Het ontslag van Rutten en het vervroegde instappen van Giovanni van Bronckhorst bood de snelle vleugelspits ineens een onverwachte kans. Başaçıkoğlu mocht in de verloren play-offs tegen sc Heerenveen starten en ging daardoor toch nog met een lekker gevoel de zomer in.

Parachute
"Ik heb daarin hard getraind voor mezelf, ik wilde zorgen dat ik fysiek een stap verder zou zijn dan de rest." Hij rende met een parachute achter zich aan en trainde met vrienden op zijn schiettechniek, door fietsbanden in de kruising van een doel op te hangen. "En wie verliest, moest gebukt gaan staan met z'n billen omhoog. Natuurlijk doe je zoiets voor de lol, maar ook voor je balgevoel. Ik heb trouwens niet veel hoeven bukken hoor. Mijn vrienden wel."

Başaçıkoğlu zag deze zomer een hele nieuwe voorhoede naar De Kuip komen (Kuyt, Kramer en Elia), maar krijgt desondanks toch steeds het vertrouwen van Van Bronckhorst. "Tegen Vitesse zat ik niet lekker in de wedstrijd, maar toch liet de trainer me staan. Ik ben blij dat ik dat vertrouwen kon terugbetalen met een doelpunt." De vleugelspits houdt voorlopig de gelouterde aanwinst Eljero Elia op de bank. "Elia zei in de rust tegen me: niet bang zijn, blijf je tegenstander opzoeken, straks schiet je die bal ineens binnen. Na de wedstrijd kwam hij weer naar me toe. Zie je wel, zei hij. We gunnen elkaar alles."

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner