27.08.2015 21:55

AZ naar de Europa League na late doelpunten

Markus Henriksen pept het publiek in Alkmaar op tijdens de Europese wedstrijd tegen Astra Giurgiu. AZ heeft één doelpunt nodig om zich te plaatsen voor de Europa League. (27-08-2015)

AZ is er donderdag in geslaagd om de groepsfase van de Europa League te bereiken. Na een 3-2 nederlaag vorige week, wisten de Alkmaarders thuis met 2-0 te winnen dankzij doelpunten van Van der Linden en Mühren.

De Alkmaarders begonnen in hoog tempo aan de wedstrijd, zonder geduld en zorgvuldigheid te verliezen. Vincent Janssen werd geregeld gezocht in het strafschopgebied, maar werd door zijn ploeggenoten nauwelijks bereikt. Met name verdediger Christian Oroş greep een aantal malen goed in om te voorkomen dat Janssen tot een doelpoging kon komen.

Even later werd doelman Silviu Lung wel flink aan het werk gezet, toen Markus Henriksen, Jop van der Linden en Thom Haye vlak achter elkaar schoten op hem af vuurden. De doelman hield Astra in de eerste helft goed op de been, zelf creëerden de Roemenen nauwelijks kansen. Met een 0-0 stand werden dan ook de kleedkamers opgezocht.

Meteen aan het begin van de tweede helft moest Lung weer ingrijpen, toen Guus Hupperts na een fraaie individuele actie kon schieten. De rebound was voor Mattias Johansson, maar ook die werd door de doelman gepareerd. Tien minuten later had Hupperts opnieuw een prima schot in huis, maar ook met buitenkant rechts wist hij Lung niet te passeren.

Ondanks dat de tijd begon te dringen bleef AZ geduldig wachten op een goal. Tien minuten voor het einde van de wedstrijd kwam die goal er dan ook eindelijk. Lung was tot dan toe goud waard geweest voor Astra, maar verkeek zich op een vrije trap van Van der Linden: 1-0. AZ besloot daarna niet achterover te leunen, maar vol te gaan voor de 2-0 en zo de wedstrijd definitief te beslissen. Vijf minuten later kwam die tweede goal er ook, na goed samenspel tussen twee invallers. Muamer Tanković leverde een prima steekpass af op Robert Mühren, die zich daarna goed wegdraaide en met rechts de 2-0 binnen schoot.

AZ wist dat daarmee de buit binnen was, want Astra moest in de resterende vijf minuten nog twee goals maken om alsnog door te gaan naar de groepsfase van de Europa League. Dat lukte de Roemenen niet, waardoor AZ morgen in de koker zit als er geloot wordt. Naast AZ nemen ook Ajax en FC Groningen deel aan de groepsfase van de Europa League. De loting voor de groepswedstrijden wordt verricht op vrijdagmiddag.

Ajax zit tijdens deze loting in pot één, terwijl AZ en FC Groningen lager ingedeeld zijn. De Alkmaarders kwamen terecht in pot twee, terwijl bekerwinnaar FC Groningen in de vierde pot zit.

Door: Jessica Westdijk