30.08.2015 18:37

PSV klopt Feyenoord na vroege achterstand

Maxime Lestienne (l.), dit seizoen gehuurd van Al-Arabi, viert zijn eerste doelpunt in dienst van PSV. Het is de belangrijke 1-1 tegen Feyenoord. (30-08-2015)

PSV is Feyenoord tot een punt op de ranglijst genaderd. In de Eredivisie-topper van zondagmiddag boekten de Eindhovenaren een terechte zege (3-1) op de Rotterdammers. Feyenoord kwam in de eerste helft wel vroeg op voorsprong, maar maakte nooit aanspraak op de zege.

Voor de topper hadden trainers Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst hun opstelling gewijzigd. Simon Poulsen zou bij PSV starten in plaats van Joshua Brenet, maar de Deen haakte in de warming-up geblesseerd af. Daarom verscheen Brenet alsnog aan de start. Bij Feyenoord vierde Eric Botteghin zijn basisdebuut. Hij vormde het centrale verdedigingsduo met Jan-Arie van der Heijden. Sven van Beek speelde daarom als rechtsback en dat ging ten koste van Rick Karsdorp.

Verder hield Van Bronckhorst vertrouwen in zijn aanvalstrio van de afgelopen wedstrijden. Dat betekende onder andere weer een basisplaats voor Bilal Başaçıkoğlu, en geen een voor aankoop Eljero Elia. Başaçıkoğlu stond aan de basis van het vroege doelpunt van Feyenoord. Hij zag dat PSV'er Jeffrey Bruma in de vierde minuut zijn voorzet keihard achter doelman Jeroen Zoet schoot.

Feyenoord gaf de bliksemstart geen goed vervolg. De voorsprong leek eerder verlammend te werken voor de Rotterdammers. PSV kreeg het initiatief van de gasten en dat leverde een paar goede mogelijkheden op voor Luuk de Jong, Maxime Lestienne en Davy Pröpper. Het overwicht kreeg PSV in de slotfase van de tweede helft uitbetaald door een doelpunt van Lestienne. De Belg stond helemaal vrij in het strafschopgebied en schoot op aangeven van Pröpper de terechte gelijkmaker binnen.

Ook in de tweede helft speelde Feyenoord niet goed. Met name de beide vleugelspelers Dirk Kuyt en Başaçıkoğlu speelden weinig klaar. Dat de Rotterdammers al na vijf minuten in de tweede helft op achterstand kwamen was daarom volledig verdiend. Het was Kuyt die Santiago Arias uit het oog was verloren en hem alle ruimte gaf om de 2-1 binnen te tikken. De gasten probeerden daarna nog wel een gelijkmaker te forceren en daar waren ook wel kansen voor, maar die werden niet benut. De wedstrijd werd definitief beslist door een overtreding van invaller Eljero Elia in het strafschopgebied op Davy Pröpper. Scheidsrechter Björn Kuipers zag daar een penalty in, die binnen werd geschoten een andere invaller: Jürgen Locadia.

PSV klimt door de overwinning van de negende plaats naar de vijfde plaats, met een punt achterstand op Feyenoord. Koploper Ajax heeft vier punten meer dan PSV. Na de interlandperiode speelt PSV een uitwedstrijd tegen SC Cambuur. Feyenoord treedt thuis aan tegen Willem II.

Door: Steven Koelma