12.09.2015 20:21

Henriksen loodst AZ voorbij De Graafschap

De spelers van AZ vieren gezamenlijk de openingstreffer in de wedstrijd tegen De Graafschap. (12-09-2015)

Markus Henriksen heeft AZ zaterdagavond de eerste driepunter van het seizoen bezorgd. De middenvelder nam zijn ploeg na ruim een uur spelen bij de hand en zorgde met twee uitstekende goals voor een 1-3 overwinning op de rode lantaarndrager van de Eredivisie.

Aan de zijde van AZ werd de buitenlandse inbreng met twee debutanten aanzienlijk vergroot. De Servische zomeraanwinst Rajko Brežančić mocht van trainer John van den Brom aan de aftrap verschijnen door een blessure bij Ridgeciano Haps. Ook Iraniër Alireza Jahanbaksh, kort voor het verstrijken van de transferdeadline overgekomen van NEC, mocht beginnen. Aan de zijde van De Graafschap stond Cas Peters voor het eerst in de basis sinds zijn komst.

Het duel in De Vijverberg ging aanvankelijk gelijk op, maar daar kwam verandering toen Brežančić vanaf grote afstand aanlegde en via de knie van Robin Pröpper met het nodige geluk over doelman Hidde Jurjus in het doel schoot (0-1). Voor AZ was dit het signaal om het heft in handen te nemen, met een grote mogelijkheid voor Vincent Janssen ten gevolge. De aanvaller van Jong Oranje werd echter gestuit door Bryan Smeets en doelman Hidde Jurjus.

De Graafschap had grote delen van de eerste helft weinig te vertellen en was met name in de passing zeer slordig. Toch gingen de spelers en supporters met een grote glimlach de theepauze in. De verantwoordelijke daarvoor was Nathaniël Will. De rechtsback kreeg de bal op slag van rust aangespeeld door Kristopher Vida en schoot vervolgens vanaf de rand van het strafschopgebied prachtig in de linkerbovenhoek (1-1).

Na de rust mocht AZ opgelucht ademhalen dat Nathan Kabasele oog-in-oog met doelman Sergio Rochet hopeloos faalde met een afzwaaier. Niet veel later was met Markus Henriksen die zijn ploeg bij de hand nam. Na ruim een uur spelen kopte de middenvelder fraai binnen na een van richting veranderde voorzet van Joris van Overeem (1-2) en drie minuten later schoot de Noor zijn tweede van de avond verdekt in de hoek (1-3).

Hoewel er hierna nog voldoende tijd was voor De Graafschap om wat aan de achterstand te doen, bleken de treffers van Henriksen een genadeklap te zijn geweest. Invaller Vincent Vermeij kreeg nog wel een goede mogelijkheid, maar zijn schot ging langs de verkeerde kant van de paal. Daardoor boekte AZ haar eerste overwinning van het seizoen en blijft De Graafschap puntloos hekkensluiter.

Door: Joey Knobben