13.09.2015 18:42

FC Utrecht trekt overwinning over de streep

Nacer Barazite (l.) en Sébastien Haller (r.) knuffelen doelpuntenmaker Willem Janssen (m.), die zojuist voor de 1-0 van FC Utrecht tegen Vitesse heeft gezorgd. (13-09-2015)

FC Utrecht heeft zondag in de eigen Galgenwaard de volle drie punten gepakt. Vitesse, dat met een gewijzigde tactiek optrad, kon vooral in de tweede helft geen vuist maken tegen de Utrechters. De afgelopen seizoenen betekende een wedstrijd tussen Utrecht en Vitesse altijd een doelpuntrijk duel. In de eerste helft leken de ploegen met aanvallende intenties te werken aan dit onderlinge doelpuntenrecord, maar na drie doelpunten bleven de treffers uit.

Dat Utrecht en Vitesse met een applaus de thee opzochten was terecht. Ondanks dat er geen voorsprong op het scorebord stond was met name het thuispubliek tevreden over het optreden van de eigen ploeg. Beide ploegen zochten de  aanval in de openingsfase en hielden deze drang tot aan de rust vast. Nadat Nathan en Sean Klaiber de grootste kansen hadden gemist vielen de doelpunten vlak na elkaar.

De goals leken erg op elkaar, want bij beide treffers was een corner de aanleiding. Utrecht scoorde als eerste na een goed uitgevoerde hoekschop. De bal belandde na doorkoppen bij de tweede paal voor de voeten van aanvoerder Janssen die van dichtbij eenvoudig kon scoren. Een paar minuten later was het raak aan de andere kant. De corner werd niet goed weggewerkt door Robbin Ruiter en ook Vitesse-captain Guram Kashia was er als de kippen bij en schoot de 1-1 binnen. Het publiek veerde nog een paar keer op vanwege technische hoogstandjes van uitblinker Nacer Barazite.

Na rust schreeuwde het stadion om een penalty nadat Lewis Baker in het eigen strafschopgebied de bal tegen de hand kreeg. Scheidsrechter Bas Nijhuis liet doorspelen, wat hij later in de wedstrijd ook deed toen Danilo Pantić onderuit getrokken werd. Tussendoor had Sean Klaiber een groot aandeel in het doelpunt van Bart Ramselaar. Klaiber snelde langs de rechterkant en haalde de achterlijn. Zijn voorzet werd niet goed verwerkt door de tegenvallende Sébastien Haller. Eloy Room kon door storend werk van Nacer Barazite de bal niet klemmen, waar Bart Ramselaar van profiteerde en Utrecht naar een 2-1 voorsprong schoot.

Beide ploegen wisselden flink, maar geen van de nieuwelingen kon een verandering in de stand brengen. Danilo Pantić kreeg nog de grootste mogelijkheid, maar hij zag zijn poging voorlangs gaan. Hierdoor bleef de stand steken op 2-1, waarmee Utrecht de tweede wedstrijd van het seizoen won. Door deze overwinning wipte de thuisploeg over enkele teams heen en nam het de zevende plek over van de Arnhemmers.

Door: Bastiaan Vrijhof