16.09.2015 15:33

Oss-spits: "Als Weah advies geeft, luister je"

Seku Conneh (l.) en Alvin Fortes (r.) vieren een treffer tijdens het competitieduel VVV-Venlo - FC Oss. (14-08-2015)
Seku Conneh (l.) en Alvin Fortes (r.) vieren een treffer tijdens het competitieduel VVV-Venlo - FC Oss. (14-08-2015)

FC Oss-spits Seku Conneh steekt bij de nationale ploeg van Liberia veel op van oud-prof George Weah. De aanvaller mag zich sinds kort international van Liberia noemen en kan in dat land niet meer normaal over straat.

"Hij vertelde dat hij van me had gehoord en beelden van me had gezien. George Weah, die mij had zien spelen. Hoe bizar is dat? Hij is er bijna altijd bij als de nationale ploeg samenkomt. Hij is een ambassadeur van het voetbal. Hij houdt van voetbal en praat met iedereen. Hij was ook spits, prachtig toch dat hij me tips gaf. Over rustig blijven, timen, aannemen en tegenstanders aftroeven. En hij legde me uit dat er meer bij komt kijken om te slagen dan alleen goals maken. Mentaliteit, doorzettingsvermogen, bereid zijn om te luisteren. Als iemand als Weah je advies geeft, dan luister je. Dat lijkt me duidelijk. Voor de interland tegen Togo trainde hij nog even mee. Hij kan het soms niet laten." 

Conneh kwam op vroege leeftijd naar Nederland. Zijn familie moest vluchten vanwege de penibele situatie in Liberia. "Geen idee waarom het Nederland werd", vervolgt de spits tegenover Voetbal International. "Mijn hele familie woont verspreid over de wereld. Ik was te klein om me iets te kunnen herinneren. Ik heb mijn ouders er ook nooit naar gevraagd. Zij hebben gedaan wat hen het beste leek voor de toekomst van hun kinderen."

Afgelopen zomer werd hij voor het eerst opgeroepen voor de nationale ploeg van Liberia. "Ik geloofde het echt niet", vervolgt Conneh. "Mijn vader liet me een mail zien. Ik had echt nooit nagedacht over de mogelijkheid voor Liberia uit te komen. Maar toen ik ervan hoorde, dacht ik: Waarom ook eigenlijk niet", aldus de spits van FC Oss, die inmiddels niet meer normaal over straat kan in Liberia. "Ik moest vorige week vanwege de weersomstandigheden een dag wachten voor ik terug kon vliegen. Ik besloot nog even een winkel in te gaan, maar ik had beter iemand mijn boodschappen kunnen laten doen. Ik werd overal herkend en aangeklampt. Een heel vreemde ervaring voor een jongetje uit Baarn. Onwerkelijk gewoon."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner