17.09.2015 20:50

FC Groningen verliest van jeugdig Marseille

Georges-Kévin N'Koudou viert de 0-1 van Olympique Marseille in het Europa League-duel met FC Groningen. (17-09-2015)

FC Groningen heeft donderdagavond in eigen huis de eerste wedstrijd in de Europa League met 0-3 verloren van Olympique Marseille. De Franse ploeg, met veel jonge spelers in de basis, was overduidelijk de betere in Groningen en won dan ook verdiend.

FC Groningen begon gemotiveerd aan de wedstrijd, maar zag Olympique Marseille na een kwartier spelen het initiatief overnemen van de thuisploeg. Waar FC Groningen maar sporadisch kansen wist te creëren, was Marseille wel een paar keer gevaarlijk. Lucas Silva en Romain Alessandrini vuurden de eerste waarschuwingsschoten af, waarna Georges-Kévin N'Koudou na 25 minuten spelen de eerste treffer van de avond maakte. De behendige aanvaller kreeg de bal mee uit de kluts en wist na het passeren van enkele tegenstanders de bal in de korte hoek achter FC Groningen-doelman Sergio Padt te werken.

Bryan Linssen en Albert Rusnák zijn normaal gesproken de creatievelingen bij FC Groningen, maar anders dan in de Eredivisie kregen beide flankspelers maar amper de tijd en ruimte om iets goeds met de bal te doen. Alle ballen gingen lang richting FC Groningen-spits Danny Hoesen, maar die kon daar maar weinig mee. Wel was de spits bijna trefzeker uit een vrije trap, maar zijn poging ging een paar centimeter over het doel van Steve Mandanda. Het was het enige wapenfeit van FC Groningen in de eerste helft van de wedstrijd. In de 39ste minuut was het Lucas Ocampos die de score voor de ploeg uit Marseille verdubbelde. Slechte mandekking van de Groningers ging daarbij aan vooraf, maar de manier waarom Ocampos rustig bleef en Padt gemakkelijk voorbij speelde was prachtig.

Hoewel FC Groningen, spelend richting de eigen fanatieke aanhang, goed begon aan de tweede helft, was het in de 61ste minuut Romain Alessandrini die tekende voor de 0-3. Net nadat FC Groningen wat gas terugnam, was het Marseille dat er in de omschakeling snel uitkwam. Alessandrini kreeg de bal vanaf links van de voet van Benjamin Mendy, waarna het voor de clubtopscorer van Marseille een fluitje van een cent was om de bal onder Sergio Padt door te schuiven.

Na de 0-3 was het Groningen die nog een paar keer aandrong. Met name Michael de Leeuw was tot drie keer toe bijna trefzeker, maar het vizier stond niet op scherp bij de aanvaller van FC Groningen. Olympique Marseille wint dus vrij gemakkelijk van FC Groningen. Op 1 oktober is de volgende wedstrijd van de Groningers, dan nemen ze het om 21.05 uur op tegen Sporting Braga in Portugal.

Door: Thomas Mulder