27.09.2015 16:30

Excelsior is efficiënt in aantrekkelijk duel

Adil Auassar (l.) maakt zijn tweede van de middag en zorgt er daarmee voor dat Excelsior op gelijke hoogte komt met ADO Den Haag. (27-09-2015)

In een vermakelijk duel heeft Excelsior zich zeer efficiënt getoond tegen ADO Den Haag. In Den Haag was de thuisploeg ruim een uur veruit de betere ploeg en kwam het ook drie keer op voorsprong, maar Excelsior bleef rustig en met een uitblinkende Brandley Kuwas kwam het ook driemaal terug in de wedstrijd. Met het gelijkspel was vooral Excelsior zeer tevreden, want nagenoeg de hele wedstrijd hadden de Rotterdammers niets in te brengen.

ADO Den Haag startte de wedstrijd goed, maar dit deden ze zonder de aanwezigheid van de harde kern. De supporters stonden de eerste twaalf minuten buiten het stadion, uit protest vanwege een gebrek aan passie en strijd bij de ADO-selectie. Zodoende misten de trouwe fans ook de eerste grote mogelijkheid, wat ook meteen een doelpunt was. Mike Havenaar schatte een voorzet van Édouard Duplan goed in en bij de eerste paal tikte de Japanner de bal over doelman Filip Kurto.

De voorsprong was terecht, want ADO had de controle op de wedstrijd. Dit bleef spelbeeld bleef aan tot de rust. De thuisploeg creëerde geen hele grote kansen, al was het via Vito Wormgoor tot tweemaal toe dicht bij een tweede goal. Excelsior kon daar maar heel weinig tegenover zetten. Slechts een moment dook de ploeg van Alfons Groenendijk op voor het doel van Martin Hansen. Kuwas dook tweemaal op voor doelman Hansen, maar zag zijn pogingen gekeerd worden door de Deen en over het doel vliegen.

ADO hoopte de rust te halen met een voorsprong, maar de thuisploeg kwam daar bedrogen uit. Totaal tegen het spelbeeld in kwamen de Rotterdammers op gelijke hoogte. Een voorzet van Daryl van Mieghem werd van richting veranderd. De bal belandde voor de voeten van Adil Auassar, die uithaalde en ook zijn poging wijzigde van koers. Daardoor was Hansen kansloos en zochten de ploegen met een 1-1 stand de kleedkamer op.

Na rust veranderde het spelbeeld niet, want ADO leek de grootste drang te hebben om op voorsprong te komen. De thuisploeg werd dan ook vroeg in de tweede helft beloond voor de aanvallende intenties. Gianni Zuiverloon, die vorige week zwaar bekritiseerd werd door zijn trainer Henk Fraser, kopte van dichtbij hard binnen na opnieuw een goede assist van Duplan.

ADO bleef aanvallende intenties tonen, maar weer was het Excelsior die op gelijke hoogte kwam en opnieuw was Auassar de grote man. Bij de eerste keer had hij veel geluk, maar dit doelpunt was fraai. Met veel gevoel stiftte de middenvelder beheerst over Hansen heen, die kansloos was. Excelsior kon niet lang genieten van de 2-2 stand, Havenaar bracht zijn ploeg weer op voorsprong.

Ook deze keer was ADO niet in staat om de voorsprong te behouden. De gevaarlijkste man aan Excelsior, Kuwas, beloonde zijn sterke optreden met een doelpunt. De vleugelaanvaller kreeg de bal in het midden aangespeeld en draaide goed weg bij zijn tegenstander. Kuwas zette goed door, schoot van ver en zag zijn poging hard in de kruising vliegen. Invaller Ludcinio Marengo hard de overwinning nog op zijn voet, maar zijn snoeiharde poging spatte uiteen op de lat.

De 3-3 was ook de eindstand en dat betekende dat ADO Den Haag zichzelf te kort deed. De ploeg was lange tijd de betere ploeg, maar Excelsior was scherp voor het doel van de thuisploeg en neemt voor het eerst dit seizoen een puntje mee naar huis. Met een punt schieten de beide ploegen niet echt op en blijven de teams steken net boven de degradatiestreep.

Door: Bastiaan Vrijhof