27.09.2015 18:35

Twente boekt dankzij Ziyech eerste driepunter

Meestal is het Hakim Ziyech (r.) die aan het einde van de aanval staat, maar ditmaal maakt Kamohelo Mokotjo (l.) de goal van FC Twente. Hij zet daarmee Roda JC op een 2-0 achterstand. (27-09-2015)

Hakim Ziyech, een speler die bij 25 van de laatste 26 doelpunten van FC Twente is betrokken. Zondagmiddag was de aanvoerder opnieuw dominant door middel van twee assists. Mede daardoor boeken de Tukkers de eerste overwinning van het seizoen. Roda JC Kerkrade werd het slachtoffer in het duel dat eindigde in 2-1.

FC Twente ging in eigen huis op zoek naar de eerste overwinning in het nieuwe seizoen. Jerson Cabral ontbrak en de jonge Jari Oosterwijk was zijn vervanger. De spits kreeg de eerste kans via het hoofd na een goede voorzet van Robbert Schilder. De Tukkers werden beter en dwongen Roda JC tot verdedigen. Na 25 minuten werd dit beloond met een doelpunt van Oosterwijk: 1-0. Hakim Ziyech slingerde de bal voor, waarna de twintigjarige vervanger van Cabral de bal bij de eerste paal binnen kon koppen.

Het team van coach René Hake drukte door en verdubbelde de score enkele minuten later: 2-0. Kamohelo Mokotjo plaatste de bal vanaf buiten de zestien in de linkerbenedenhoek, opnieuw was Ziyech de aangever. Roda JC speelde pover en kon enkel tegenhouden. Na de twee goals belandde een getoucheerde voorzet nog op de Limburgse lat. In het eerste bedrijf was FC Twente simpelweg de betere ploeg en leidde het verdiend bij rust.

Het begin van de tweede helft was wat gezapig. Roda JC bracht weinig extra’s en FC Twente consolideerde de voorsprong. Het eerste moment van opwinding na rust was er in de 72e minuut. Jari Oosterwijk schoot op aangeven van Ziyech hard naast het doel. Aan de overkant kreeg Tomi Jurić een aardige kans op aangeven van Tom van Hyfte. De Australiër had het vizier niet op scherp staan en schoot voorlangs. Tien minuten voor tijd was dat wel het geval. Jurić kopte namelijk de aansluitingstreffer tegen de touwen na een vrije trap van Hicham Faik: 2-1.

Ondanks de tegengoal bleven de Tukkers overeind. Door de keurige overwinning stijgt Twente naar de vijftiende plaats op de ranglijst. Volgende week wacht een krachtmeting met AZ in Alkmaar. Roda JC maakt even een pas op de plaats en verliest voor de tweede keer dit seizoen. Door de nederlaag zakken de Limburgers naar de zevende plaats. Het team van Darije Kalezić speelt volgende week een thuiswedstrijd tegen SC Cambuur.

Door: Koen Larmit