03.10.2015 09:31

31 jaar geleden: grootste overwinning Ajax

Marco van Basten scoort één van zijn vele doelpunten in het shirt van Ajax. (20-05-1986)
Marco van Basten scoort één van zijn vele doelpunten in het shirt van Ajax. (20-05-1986)

Ajax heeft het op dit moment erg moeilijk in Europees verband, maar dat was dertig jaar geleden wel anders. Op 3 oktober 1984, precies 31 jaar geleden, boekten de Amsterdammers de grootste Europese zege uit de historie van de club.

Dit meldde statistiekengoeroe Michel Abbink zaterdagochtend op Twitter. Ajax speelde op die datum tegen het Luxemburgse Red Boys Differdange in de Europa League, toen nog de UEFA Cup, en won met maar liefst 14-0. Spelers als Ronald Koeman, Frank Rijkaard en Marco van Basten stonden in de basisopstelling van de Amsterdammers.

De huidige trainer van Southampton maakte een hattrick in die wedstrijd, terwijl Van Basten maar liefst vijf keer scoorde tegen de arme tegenstander. De monsterzege mocht in dat jaar echter niet baten, want in de tweede ronde vloog Ajax alsnog uit het toernooi, door een tweeluik te verliezen van Bohemians ÈKD Praha.

Ajax is in de huidige editie van de Europa League begonnen met twee remises. De ploeg wist niet te winnen tegen Celtic (2-2) en Molde FK (1-1), waardoor de komende wedstrijd tegen Fenerbahçe al cruciaal is voor een succesvol vervolg in het Europese toernooi.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner