03.10.2015 22:34

Excelsior boekt overwinning vanaf elf meter

Een benutte strafschop van Jeff Stans was op zaterdagavond voldoende voor een 1-0 zege van Excelsior in eigen huis tegen FC Utrecht. De Rotterdammers boekte zodoende hun tweede zege in de Eredivisie.

Het publiek op Woudestein werd in de eerste helft maar spaarzaam getrakteerd op iets moois. Ruim een half uur lang gebeurde er niet heel erg veel. FC Utrecht probeerde het een paar keer met afstandsschoten en Excelsior loerde op een snelle uitbraak in de counter. Beide ploegen deden dit dermate onzorgvuldig, dat de doelmannen amper in actie hoefden te komen.

Vlak voor de rust kwam de wedstrijd dan toch los. Eerst kreeg FC Utrecht een goede kans via de mee opgekomen rechtsback Sean Klaiber. Hij kreeg alle ruimte om het zestienmetergebied van Excelsior in te komen en kreeg de bal op het juiste moment mee. Hij leek te gaan scoren, maar zonder te kijken hield doelman Tom Muyters de bal met zijn been uit het doel. Eén minuut later kreeg Excelsior een soortgelijke kans, nadat ook daar de rechtsback de bal in de zestien van de tegenstander kreeg. Maar ook Khalid Karami wist de doelman niet te verschalken.

Na de rust zette het foutenfestival zich gewoon weer door. Beide ploegen waren de bal keer op keer snel kwijt, waardoor de wedstrijd maar niet echt op gang wist te komen. Na een uur spelen werd de thuisploeg wel iets zorgvuldiger, en dat leverde Excelsior binnen drie minuten ook drie aardige mogelijkheden op. Rick Kruys, Tom van Weert en Brandley Kuwas kregen de bal echter allemaal niet op doel.

Een kwartier voor tijd was het toch Excelsior wat op voorsprong wist te komen. Kuwas, die de beste man op het veld was, wrong zichzelf in de zestien van Utrecht langs enkele tegenstanders en bezorgde de bal bij Jeff Stans. De middenvelder werd vervolgens door Willem Janssen neergelegd, waarna de bal op de stip werd gelegd. Stans ging zelf achter de bal staan en de specialist van de thuisploeg schoot de bal zuiver in en liet doelman Robin Ruiter kansloos.

Na de benutte strafschop gebeurde er wederom niet veel aan beide kanten. FC Utrecht kwam niet tot een slotoffensief, maar wist wel Excelsior van het eigen doel af te houden. Doordat er geen kansen meer kwamen, werd er uiteraard ook niet meer gescoord. De 1-0 zege betekende voor Excelsior de tweede zege van het seizoen. De ploeg naderde FC Utrecht daarmee tot op één punt, waarmee het spannend wordt in de middenmoot van de vaderlandse competitie.

Door: Dennis Korpel