22.10.2015 20:52

AZ gaat onnodig onderuit tegen FC Augsburg

Joris van Overeem (l.), Vincent Janssen (m.) en Markus Henriksen balen, nadat AZ vlak voor rust een tegentreffer moet slikken. FC Augsburg scoort via Piotr Trochowski. (22-10-2015)
Joris van Overeem (l.), Vincent Janssen (m.) en Markus Henriksen balen, nadat AZ vlak voor rust een tegentreffer moet slikken. FC Augsburg scoort via Piotr Trochowski. (22-10-2015)

AZ heeft donderdagavond in eigen huis onnodig verloren van FC Augsburg. De Alkmaarders hadden het betere van het spel, maar wisten het net niet te vinden. Aan de andere kant viel de goal juist wel. Piotr Trochowski tekende voor de enige goal van de wedstrijd.

De Eredivisionist begon met een gewijzigde, meer defensieve opstelling tegen FC Augsburg. Derrick Luckassen was een extra slot op de deur, een verandering die John van de Brom wel vaker toepast in het Europese toernooi. AZ begon goed aan de wedstrijd. De Duitsers lieten zich inzakken en met name de linkerflank van AZ kwam er enkele malen snel uit. Na een kleine twintig minuten kreeg de ploeg een goede kans in de persoon van Dabney dos Santos. De aanvaller wist FC Augsburg-doelman Marwin Hitz echter niet te passeren.

Augsburg kon maar amper gevaarlijk worden voor de goal van AZ. Piotr Trochowski probeerde het enkele malen met een afstandsschot en een paar goede voorzetten, maar echt dichtbij kwamen de Duitsers niet. In de 38e minuut was het Vincent Janssen die een honderd procent kans kreeg, maar op aangeven van Dos Santos wist de Alkmaarse spits ook geen doel te treffen. Vlak voor rust kwamen de Duitsers uit het niets op voorsprong. Augsburg kreeg een vrije trap op een gevaarlijke positie en Trochowski wist daar wel raad mee. De Duitser krulde de bal prachtig over de Alkmaarse muur heen in de korte hoek. AZ-doelman Gino Coutinho kon er alleen maar naar kijken.

Ook in de tweede helft waren de kansen voor de Alkmaarders. In de 61ste minuut kwam Matthias Johansson goed mee op en leverde een prima voorzet af op de strafschopstip, waar Markus Henriksen kwam inlopen. De middenvelder kon afdrukken, maar gaf zijn inzet niet de juiste richting mee.

Naarmate AZ meer aanvallend ging denken, vielen er ook meer gaten in de verdediging. Derrick Luckassen schoof door naar het middenveld en de Duitse spitsen probeerden daar van te profiteren. Raúl Bobadilla was tot twee keer gevaarlijk in de omschakeling, maar tot een doelpunt leidde het niet. Ook in de knotsgekke slotfase kreeg AZ nog drie enorme kansen, maar Hitz hield zien doel schoon. AZ blijft door het verlies op drie punten staan in de Europa League, terwijl Augsburg de eerste drie punten van dit Europese seizoen pakt. 5 november gaat AZ op bezoek in Duitsland. De ploeg kan dan gelijk haar sportieve revanche halen.

Door: Thomas Mulder

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner