24.10.2015 21:35

PSV houdt druk op Ajax en Feyenoord na winst

Hakim Ziyech (l.) en Andrés Guardado (r.), misschien wel de beste spelers van deze wedstrijd, met elkaar in duel om de bal tijdens FC Twente - PSV. (24-10-2015)

Met een overwinning die laat tot stand kwam heeft PSV zichzelf in de top drie van de Eredivisie gehouden. Vijf minuten voor tijd beslisten de Eindhovenaren het duel met FC Twente. Het werd 1-3 in de Grolsch Veste.

Waar het affiche van de wedstrijd erg mooi was, bleef het voetbal hopeloos achter in de eerste helft. PSV was de ploeg met het balbezit, terwijl FC Twente in eigen huis de tanden niet durfde te tonen. Jürgen Locadia kreeg in het eerste bedrijf de grootste kans, nadat de linksbuiten zijn lichaam slim gebruikte in de zestien. Vanuit een moeilijke hoek kon hij uithalen, maar Joël Drommel kwam goed uit zijn goal, waardoor hij van dichtbij redding kon brengen. FC Twente kreeg vijf minuten voor rust een kansje, maar Jari Oosterwijk schoot van twintig meter hoog over het doel van Jeroen Zoet.

In de eerste tien minuten van de tweede helft maakten FC Twente en PSV het spannender dan in de eerste 45 minuten bij elkaar. Eerst  werd een goal van Luuk de Jong terecht afgekeurd vanwege buitenspel, nog geen minuut later had FC Twente een geldige claim op een penalty na hands van Héctor Moreno. Terwijl de spelers van de thuisploeg nog aan het mokken waren, scoorde De Jong in de 52e minuut met een knappe, achterwaartse kopbal. Zes minuten later werd de stand echter weer gelijk getrokken door Hakim Ziyech. De aanvoerder van FC Twente kreeg veel ruimte om uit te halen vanaf de rand van de zestien, maar stuitte eerst op Zoet. De goalie moest een rebound toestaan en omdat de verdediging van PSV opnieuw niet ingreep, kon Ziyech weer belangrijk zijn voor zijn ploeg. Van de laatste 29 doelpunten die FC Twente scoorde, was de nummer tien van de ploeg bij 27 goals betrokken met een assist of als doelpuntenmaker.

Na de gelijkmaker bleef de wedstrijd meer dan interessant, maar de aanvalsdrang leek bij beide ploegen toch wel verdwenen te zijn. Het was echter FC Twente dat zichzelf vijf minuten voor tijd in de vingers sneed. De ploeg gaf ontzettend veel ruimte weg achterin en kort achter elkaar profiteerden Locadia en Gastón Pereiro. Bij beide goals stonden de doelpuntenmakers ontzettend vrij in de zestien. Locadia kon simpel binnen koppen, terwijl invaller Pereiro rustig kon aannemen en een hoek koos: 1-3.

Door de overwinning komt PSV op één punt van de koplopers Ajax en Feyenoord. Die ploegen komen zondagmiddag nog in actie, maar hebben een driepunter nodig om de huidige landskampioen op afstand te houden. FC Twente blijft in de treurige middenmoot staan na een nieuwe zeperd.

Door: Jos Boesveld