25.10.2015 18:37

Hattrickheld Kuyt helpt Feyenoord voorbij AZ

Bart Nieuwkoop (r.) schiet via Dirk Kuyt (l.) de 2-1 van Feyenoord tegen AZ binnen. De jonge verdediger krijgt een assist achter zijn naam, aanvoerder Kuyt de goal. (25-10-2015)

Dirk Kuyt is er voor de tweede wedstrijd op rij in geslaagd een hattrick te scoren. Tegen AZ deed de aanvoerder van Feyenoord zijn kunstje van vorige week tegen sc Heerenveen (2-5 winst) dunnetjes over en daarmee bezorgde hij zijn ploeg een 3-1 overwinning.

De eerste helft was een lust voor het oog. Feyenoord ging uitstekend van start en had AZ het eerste kwartier volledig in de tang. Het kat en muisspel leverde kansen op voor onder meer Eljero Elia en Michiel Kramer, maar na dertien minuten was het Dirk Kuyt die zijn ploeg als een echte aanvoerder bij de hand nam. Na terugleggen van Karim El Ahmadi plaatste de Katwijker de bal fraai met zijn rechter in de rechterbovenhoek (1-1).

Ook hierna kreeg Feyenoord kansen, maar na twintig minuten was het Joris van Overeem die als een duveltje uit een doosje AZ op gelijke hoogte bracht (1-1). De middenvelder schoot een rebound binnen, nadat de gevaarlijke Markus Henriksen zijn schot van de lijn gehaald zag worden. Na deze goal begon ook AZ zich in de wedstrijd te mengen met kansen over en weer tot gevolg.

Voor de rust werd het net echter niet meer gevonden, maar na een uur spelen was het wél raak. Na een goede actie van Terence Kongolo kon Bart Nieuwkoop vanaf de rechterkant van het strafschopgebied inschieten. Het schot van de rechtsback zou naast gaan, maar door een touchering van Kuyt slingerde het leer alsnog de korte hoek in (2-1). Een kwartier later mocht diezelfde Kuyt gaan aanleggen voor zijn tweede hattrick op rij na een overtreding van Coutinho op Gustafson in het strafschopgebied. De leider van Feyenoord schoot de penalty die scheidsrechter Björn Kuipers hierop gaf overtuigend in de linkerhoek en besliste daarmee het duel: 3-1. Tevens kroonde Kuyt zich met zijn hattrick tot nieuwe topscorer in de Eredivisie met tien treffers in evenzoveel duels.

In de slotfase kregen beide ploegen kansen. Voor Feyenoord had onder meer Gustafson de score verder uit kunnen breiden, maar namens AZ waren het Jop van der Linden en Vincent Jansen die het Vermeer meerdere malen lastig maakten. Uiteindelijk werd er niet meer gescoord, waardoor het fraaie duel in 3-1 eindigde.

Door: Joey Knobben