05.11.2015 20:56

Eigen doelpunt Padt wordt Groningen fataal

FC Groningen heeft donderdag in de Euroborg geen potten kunnen breken tegen Slovan Liberec. De ploeg verloor met 0-1 via een eigen doelpunt van Sergio Padt en is na de nederlaag klaar in de Europa League. Met nog twee wedstrijden te gaan staat FC Groningen op zes punten van nummer twee Slovan Liberec, dat echter bij een eventuele stand overwintert op het basis van het onderlinge resultaat.

De eerste helft leverde het publiek in de Euroborg geen hoogstaand voetbal op. Groningen was de ploeg met de meeste kansen. Bryan Linssen en Albert Rusnák kregen de bal in soortgelijke situaties op een meter of elf van het doel voor hun voeten, maar slaagden er beiden niet in om Slovan Liberec-doelman Tomáš Koubek te verschalken. Aan de andere kant was met name aanvaller Marek Bakoš een dreigende factor. Bij zijn eerste mogelijkheid kopte de spits de bal verkeerd terug, maar even later had Padt zijn handen – en voeten – vol aan een poging van de Tsjech.

Desondanks werd er niet gescoord in de eerste helft. In het tweede bedrijf trok Sloven Liberec het spel meer en meer naar zich toe en dat leverde mogelijkheden op voor onder meer Josef Šural en Herolind Shala. Aan de andere kant bleef Groningen echter dreigend. Met name de hard werkende Linssen was bij tegenstoten gevaarlijk. Uit een zo’n tegenstoot kopte de kleine aanvaller de bal na een voorzet van Antonia via de hand van Koubek over. Niet veel later was het verdediger Kasper Larsen die van dichtbij de handen van diezelfde goalie vond.

Naarmate de tweede helft vorderde werd de druk van Slovan groter en groter. Ook het aantal corners nam toe voor de Tsjechen. Na 81 minuten kon Šural vanaf de rechterkant aanleggen voor een hoekschop en ditmaal legde de linker middenvelder de bal op het hoofd van Zdenek Folprecht, die bij de tweede paal meters vrijheid had. De kopbal van de ‘nummer tien’ van de bezoekers raakte de verre paal, waarna de bal via de rug van Padt in het doel (0-1). De treffer kwam op naam van de goalie van Groningen.

In het restant wist Groningen de geleden schade ondanks een schot van Linssen niet meer te herstellen. Daardoor blijft de ploeg op één punt staan in Groep F. Slovan Liberec komt door de zege op zeven punten en blijft daarmee tweede in de poule. Omdat er nog twee wedstrijden te gaan zijn, is FC Groningen uitgeschakeld in de groepsfase van de Europa League. De ploeg kan in het gunstigste geval op gelijke hoogte komen met Slovan Liberec, maar dan telt het onderlinge resultaat.

Door: Joey Knobben