08.11.2015 18:34

Nakamba schlemiel bij puntenverlies Vitesse

Scheidsrechter Ed Janssen deelt een rode kaart uit aan Vitesse-middenvelder Marvelous Nakamba. De felle middenvelder kreeg in de eerste helft al zijn tweede geel te zien en mag inrukken in het duel tegen AZ. (08-11-2015)

In een rommelig duel heeft Vitesse het goede spel van de afgelopen weken geen vervolg gegeven. Marvelous Nakamba ontving al vroeg zijn tweede gele kaart en die klap kwam Vitesse niet te boven tegen AZ: 0-2. Ondanks dat kwam de uitploeg pas laat op stoom en won het dankzij goals van Vincent Janssen en topscorer Markus Henriksen: 0-2.

Met Mounir El Hamdaoui en Alireza Jahanbakhsh in de voorhoede begon AZ aardig in het treffen met Vitesse. Laatstgenoemde ontsnapte aan Nakamba en kon schuin voor het doel Eloy Room testen. De Vitesse-doelman stond echter op zijn post en verkleinde zijn doel naar behoren. Even later heerste er chaos na miscommunicatie tussen Room en Nakamba. Vincent Janssen wist net niet te profiteren van het Arnhemse geschutter.

Het team van coach Peter Bosz pikte het op en ging onder leiding van Valeri Qazaishvili beter voetballen. De Georgiër omspeelde Celso Ortíz en Derrick Luckassen om vervolgens het zijnet te raken. Even later was Qazaishvili gevaarlijk via een goede steekpass richting Dominic Solanke en een bekeken schot van buiten de zestien. De naam van de eerste helft was echter Nakamba. Vlak voor rust kon de Franse middenvelder vertrekken met twee keer geel op zak. In blessuretijd werd nog een Alkmaars doelpunt afgekeurd wegens buitenspel van Janssen.

Vitesse zou na rust een andere speelwijze moeten gaan hanteren. AZ mocht komen, maar bij beide teams bleef het een foutenfestival. De eerste mogelijkheid in de tweede helft was voor Milot Rashica. De rechtsbuiten knalde op aangeven van Solanke de bal net over het doel van Gino Coutinho. AZ kon niet echt profiteren van de man meer situatie en creëerde bijzonder weinig. Een kwartier voor tijd lukte het toch. Op aangeven van Markus Henriksen maakte spits Janssen de 0-1.

Enkele minuten later werd de schade groter voor Vitesse. Henriksen was nu de afmaker uit de rebound: 0-2. Vitesse verliest thuis voor de tweede keer op rij en ziet dat de achterstand op Heracles Almelo groter wordt . Na de interlandbreak gaan de Arnhemmers op bezoek bij ADO Den Haag. AZ speelde slordig maar bleek op het einde uiterst effectief. Het team van coach John van den Brom stijgt door de 0-2 overwinning in Arnhem naar plaats tien op de ranglijst.

Door: Koen Larmit