13.11.2015 08:57

La Ling haalt uit naar aankoopbeleid van Ajax

Directeur voetbalzaken Marc Overmars is ook aanwezig bij Ajax' eerste wedstrijd van het seizoen. De tegenstander in de Amsterdam ArenA is Vitesse. (10-08-2015)
Directeur voetbalzaken Marc Overmars is ook aanwezig bij Ajax' eerste wedstrijd van het seizoen. De tegenstander in de Amsterdam ArenA is Vitesse. (10-08-2015)

Het aankoopbeleid van Ajax heeft de laatste jaren keihard gefaald. Dat is de conclusie van het uitgelekte adviesrapport van Tscheu La Ling, dat in handen is van De Telegraaf. Met name directeur spelersbeleid Marc Overmars wordt niet gespaard door de onlangs opgestapte adviseur.

"De uitgangspunten van het plan-Cruyff worden niet gevolgd als het gaat om het aankoopbeleid. Er worden veel te veel miskopen en breedteaankopen gedaan. De aankopen zijn zelden een directe versterking gebleken. Het aankoopbeleid faalt dus in sportieve zin, maar ook in financiële zin", is de keiharde conclusie van Ling. "Overmars heeft geen plan, geen richting en geeft onvoldoende aansturing aan de betaald voetbal scouting. Deze afdeling wordt door Overmars onprofessioneel geleid."

Van de 29 aankopen voor het eerste elftal in de laatste vier seizoenen, zijn er volgens Ling twee aanwijsbare versterkingen, zes breedteaankopen en veertien miskopen. "Over zeven aankopen kan ik nog geen uitspraken doen. Dit is te vroeg om te oordelen", aldus Ling. Hij kreeg nooit de officiële cijfers onder ogen, dus maakte hij in zijn rapport gebruik van de in media verschenen berichten.

"In totaal is er voor circa 56 miljoen euro ingekocht en vanuit deze aankopen voor circa zes miljoen euro verkocht. Het transfersaldo is daarmee 49 miljoen negatief. Dit is nog wel zonder mogelijke inkomsten van spelers die er nog zijn en dus nog kunnen worden verkocht. De geschatte salarissen hebben in totaal een kleine dertig miljoen euro gekost. De geschatte totale kosten van de aankopen (transfersaldo en betaalde salarissen) in die periode zijn dus circa tachtig miljoen euro."

Met name de Eredivisie-aankopen komen er niet goed vanaf. "De helft van de aankopen is afkomstig uit de Eredivisie. Van de top tien duurste aankopen komen er acht uit de Eredivisie. De Eredivisie-spelers blijken niet alleen duur, maar weinig succesvol (vijf miskopen en vier breedteaankopen) en weinig winstgevend te zijn. Het lijkt erop dat Eredivisie-spelers overgewaardeerd zijn of Ajax onderhandelt slecht met Nederlandse clubs."

In vier jaar seizoenen tijd heeft Ajax 91 miljoen euro verdiend aan het verkopen van spelers. “Daarvan is 85 miljoen euro verdiend aan zelfopgeleide spelers (jeugd) en zes miljoen aan aangekochte spelers. Dit is circa twintig miljoen euro winst gemiddeld per jaar, aangezien jeugdspelers voor nul euro op de balans staan. Gezien de jaarcijfers van de afgelopen vier jaar komt dit ongeveer overeen met de totale winst van de Ajax NV.”

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner