13.11.2015 09:29

Technisch hart van Ajax wordt niet gespaard

Tijdens een training van Ajax overleggen hoofdtrainer Frank de Boer (l.) en assistent-trainer Dennis Bergkamp (r.) met elkaar. (27-02-2015)
Tijdens een training van Ajax overleggen hoofdtrainer Frank de Boer (l.) en assistent-trainer Dennis Bergkamp (r.) met elkaar. (27-02-2015)

Het rammelt aan alle kanten bij Ajax. De Amsterdammers willen af van Wim Jonk, maar de hoofd jeugdopleiding wil niet vertrekken. Dat het niet afgemaakte adviesrapport van Tscheu La Ling is uitgelekt, bevordert de situatie bij Ajax niet. Ling kraakt niet alleen het aankoopbeleid van de hoofdstedelingen af, maar concludeert ook dat het technisch hart van Ajax was gedoemd te mislukken.

Het technisch hart van Ajax bestaat uit trainer Frank de Boer, assistent-trainer Dennis Bergkamp, directeur spelerszaken Marc Overmars en hoofd jeugdopleiding Wim Jonk. Volgens Ling klopt er weinig van de wijze waarop het technisch hart de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd. "Binnen het technisch hart is sprake van onprofessionele besluitvorming. Er is geen vastlegging van vergaderingen, acties, besluiten en onderbouwingen. De belangrijkste technische zaken, zoals speelwijze, transferbeleid, trainingsinhoud, doorstroming, individuele spelers etc. worden niet tot nauwelijks besproken in het technisch hart."

De enige die goed uit het rapport lijkt te komen, is de bij Ajax beschimpte Jonk. "Vertrouwensbanden zijn geschaad binnen het technisch hart. Jonk distantieert zich van de huidige werkwijze van het technisch hart en van de besluitvorming. Dit doet hij in zijn gesprek met mij (Ling, red.) maar ook in correspondentie met het technisch hart, directie en rvc." Ling meldt dat er weinig contact is tussen de in zijn ogen twee belangrijkste voetbalpersonen bij Ajax: De Boer en Jonk. "De verbinding ontbreekt. Een mogelijke verbindende rol door Bergkamp wordt niet ingevuld."

"De verhouding tussen Bergkamp en De Boer is onduidelijk", is Ling van mening. "In de contracten van Bergkamp én De Boer staat bevoegdheid voor het voetbaltechnische beleid van het eerste elftal. Maar tegelijkertijd moet Bergkamp ook rapporteren aan de hoofdtrainer. En hij is in tegenstelling tot De Boer wel lid van het technisch hart volgens zijn contract. Het lijkt erop dat beide heren elkaars leidinggevenden zijn."

"Het is onduidelijk wie er in het technisch hart zitten. De contracten spreken elkaar tegen. De contracten zijn ook tegenstrijdig met de praktijk. De rol van Overmars als directeur voetbal is onduidelijk. Hij lijkt de technische baas, geeft leiding aan het technisch hart en geeft leiding aan De Toekomst. Maar hoe kan hij het technisch hart vertegenwoordigen, terwijl hij volgens zijn contract niet in zit?"

De conclusie van Ling over het technisch hart is duidelijk. "De contracten spreken elkaar tegen. Er staan dubbele verantwoordelijkheden en bevoegdheden in. Het is onduidelijk wie er over wat gaat. Als er ook nog eens helemaal niets is uitgewerkt over hoe beslissingen worden genomen, dan wordt het risico van onduidelijkheid en ellende natuurlijk erg groot en is dat niet meer te overzien."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner