26.11.2015 20:47

AZ na nederlaag uitgeschakeld in Europa

Rajko Brežančić (l.) en Mattias Johansson kunnen het nog steeds niet geloven. Partizan scoort op wel heel simpele wijze de 1-1 tegen AZ in de Europa League. De Alkmaarders hebben juist een overwinning nodig. (26-11-2015)

AZ heeft donderdagavond in eigen huis verloren van Partizan en is uitgeschakeld in de Europa League. De nederlaag voelde ietwat geflatteerd, want de Alkmaarders waren lange tijd de betere ploeg. De Serviërs toonden zich echter efficiënter.

De rust werd met een 0-0 stand bereikt en daar was vooral AZ blij mee. De thuisploeg kreeg wel de grootste kansen in het eerste bedrijf, maar de poging van Dabney Dos Santos moest vanuit een té lastige hoek komen en het schot van Alireza Jahanbakhsh was te wild en vloog hard over het doel van Filip Kljajić. De Alkmaarders hadden tot een half uur de grip op de wedstrijd, maar verloor het initiatief na persoonlijke fouten.

Hierdoor kreeg Partizan vertrouwen. In de laatste vijftien minuten van de eerste helft kregen de Serviërs de overhand en aanvoerder Stefan Babović (ex-Feyenoord) leek de 0-1 te maken. De middenvelder raakte de bal echter volledig verkeerd, waardoor zijn poging naast het doel van Gino Coutinho eindigde.

Direct na rust was het dan toch raak voor AZ. Dos Santos kreeg alle tijd en ruimte in het strafschopgebied en na kappen en draaien mikte de vervanger van Mounir El Hamdaoui de bal in de verre kruising: 1-0. De Alkmaarders waren daarna voetballend de betere partij, maar zagen Partizan toch langszij komen. Een voorzet van Nikola Ninković eindigde bij een compleet vrijstaande Aboubakar Oumarou, die dan ook geen moeite had om de gelijkmaker binnen te knikken.

Vlak daarna kon Ninković Partizan op een voorsprong schieten, maar zijn stiftbal miste precisie en ging langs de verkeerde kant van de paal. AZ probeerde het daarna nog wel met lange ballen en aanvallende wissels, aangezien de ploeg weinig aan een gelijkspel had. In de allerlaatste minuut profiteerde Andrija Živković van de ruimte achterin door de 1-2 te maken. Door de nederlaag is AZ uitgeschakeld in de Europa League en speelt het de laatste wedstrijd in Spanje tegen Athletic Bilbao om des keizers baard.

Door: Bastiaan Vrijhof