28.11.2015 20:19

SC Heerenveen makkelijk langs Roda JC: 3-0

Met een lach op zijn gezicht loopt Luciano Slagveer (r.) weer terug naar de eigen helft. Hij scoorde met een prachtig schot de 2-0 van sc Heerenveen tegen Roda JC. (28-11-2015)

Met weinig inspanning heeft sc Heerenveen zaterdag de drie punten in Friesland gehouden. In het Abe Lenstra Stadion was Roda JC onmachtig op aanvallend gebied, terwijl sc Heerenveen zich efficiënt toonde: 3-0.

Het feit dat Roda JC na 45 minuten voetbal nog op nul schoten richting doel stond, zegt genoeg over het verloop van de eerste helft. SC Heerenveen was heer en meester in het Abe Lenstra Stadion, maar drukte dat pas na een half uur spelen uit op het scorebord. Na een geweldige crosspass van Joey van den Berg schoot Caner Çavlan op de paal, maar Mitchell te Vrede was scherp en tikte alsnog binnen. Tien minuten later werd het 2-0 via Luciano Slagveer, die met een heerlijke boogbal vanaf rechts de verre hoek vond en zo zijn zeventiende Eredivisie-goal in zijn carrière maakte.

In de tweede helft had Roda JC de zaakjes wat beter op orde en kreeg het twee grote kansen. Mitchel Paulissen had het vizier echter twee keer niet op scherp staan. Eerst wilde hij de bal na een geweldige pass van Daniel Da Silva over Erwin Mulder heen lepelen, maar de goalie bleef lang overeind en keerde de inzet. Vervolgens profiteerde Paulissen bijna van ongelukkig uitverdedigen bij sc Heerenveen, maar vanaf de penaltystip mikte de spits van Roda JC naast de goal.

Net op het moment dat de Limburgse fans aan een slotoffensief dachten, ging Bart Biemans in de fout. De verdediger, die zijn eerste minuten maakte dit seizoen, trok twintig minuten voor tijd Te Vrede naar de grond en kreeg een penalty tegen. De spits ging zelf achter de bal staan en faalde niet: 3-0. Na de derde treffer van sc Heerenveen was de wedstrijd wel voorbij. Roda JC kreeg slechts twee grote kansen tegen sc Heerenveen, maar sprong daar niet efficiënt genoeg mee om.

Door de overwinning vestigt sc Heerenveen zich in de middenmoot en kan het binnenkort de definitieve stap naar de subtop van Nederland maken. Roda JC is voorlopig veilig, maar heeft inmiddels tien wedstrijden op rij niet meer gewonnen. Hierdoor komt de degradatiezone aardig dichtbij.

Door: Jos Boesveld