06.12.2015 16:25

Enerverend gelijkspel tussen NEC en PEC

Trent Sainsbury (l.) kopt raak en zet PEC Zwolle in De Goffert op een 0-1 voorsprong tegen NEC Nijmegen. (06-12-2015)

NEC Nijmegen en PEC Zwolle hebben van hun onderlinge affiche een leuke partij gemaakt. Een NEC dat het spel wilde maken en een PEC dat er counterend uit wilde komen leverden genoeg spektakel en speelden uiteindelijk terecht gelijk: 2-2.

NEC beleeft vooralsnog een uitstekend seizoen in de Eredivisie. Vooraf aan dit duel bekleedde het de zevende plek op de ranglijst, een indrukwekkende positie als promovendus. Thuis lijkt de ploeg van Ernest Faber wel onverslaanbaar, want alleen Ajax haalde drie punten op in De Goffert. PEC is al een tijdje vrij onberekenbaar. De equipe van Ron Jans verloor bijvoorbeeld met 1-5 van Vitesse, maar uit tegen Roda werd wel met 0-5 gewonnen. Zo wist eigenlijk niemand wat er verwacht kon worden van de Zwollenaren.

Toch was de eerste helft uitstekend van PEC. Een compact georganiseerd team van Ron Jans zorgde ervoor dat NEC amper tot uitgespeelde kansen kwam, terwijl de counters van de uitploeg dodelijk waren. Queensy Menig kwam al erg dicht bij nadat hij de gelegenheidsdoelman van NEC, Marco van Duin, omspeelde. Hij schoot echter in het zijnet. In de 21ste minuut kwam PEC toch op voorsprong. Een indraaiende vrije trap van Stef Nijland belandde op het hoofd van Trent Sainsbury, die binnenknikte en zijn eerste doelpunt ooit in de Eredivisie maakte. Echt veerkracht toonde NEC niet. In de 44ste minuut werd het zelfs 0-2. Een lange bal werd totaal verkeerd ingeschat door Wojciech Golla, de centrale verdediger van de thuisploeg. Hij kopte de bal in het pad van Lars Veldwijk, die alleen op doel af kon en koeltjes afmaakte. Een vervelend moment voor NEC om een tegendoelpunt te incasseren.

Niettemin kwamen de Nijmegenaren er snel bovenop in de tweede helft. Doordat PEC-doelman Kevin Begois in de 53ste minuut onbegrijpelijk mistastte uit een voorzet, kwam de bal terecht bij Janio Bikel, die in een nagenoeg leeg doel kon scoren. Hierdoor werd de stand 1-2 en de wedstrijd weer spannend. Deze aansluitingstreffer kreeg zelfs een vervolg. In de 62ste minuut was een zeer fraai schot van Anthony Limbombe te machtig voor Begois, een doelpunt waarmee hij de stand gelijktrok en het laatste halfuur een stuk spannender maakte. Beide ploegen gingen in de slotfase nog wel voor de overwinning, maar kwamen niet tot scoren. Hierdoor was de eindstand 2-2.

Met deze remise hebben beide ploegen waarschijnlijk wel vrede. NEC kwam terug van een 0-2 achterstand, terwijl het voor de uitclub nog een stuk slechter uit had kunnen pakken. Door het gelijkspel stijgen beide ploegen één plekje op de ranglijst, ten opzichte van de stand voor het duel. Daarbij is NEC nog wel afhankelijk van de uitkomst bij Roda JC - FC Groningen, aangezien de uitploeg met minstens een punt weer over de Nijmegenaren heengaat. Desalniettemin is 2-2 een uitslag die prima de boeken ingaat voor zowel NEC als PEC, die er een enerverende pot van hebben gemaakt.

Door: Nino Vermeulen