10.12.2015 20:53

Ajax kan zich gaan richten op de Eredivisie

Het is Ajax donderdagavond niet gelukt om zich te plaatsen voor de volgende ronde van de Europa League. In eigen huis kwam de ploeg van Frank de Boer niet verder dan een 1-1 gelijkspel tegen Molde FK. Omdat winst noodzakelijk was, mag Ajax zich gaan richten op de Eredivisie.

Ajax begon aan de laatste wedstrijd van de Europa League in de wetenschap dat het zelf moest winnen van Molde FK. Fenerbahçe moest dan in eigen huis verliezen van Celtic. Ajax begon slap aan de eerste helft en liet de Noorse tegenstander komen. Met een paar snelle aanvallen stichtte de uitploeg het eerste gevaar van de wedstrijd. Toch waren het de Amsterdammers die in de veertiende minuut op voorsprong kwamen na een prachtige kopbal van Donny van de Beek. De jonge middenvelder kopte een voorzet van Ricardo van Rhijn van ver in de kruising.

Ajax zette na de openingstreffer door en ging op zoek naar een tweede treffer. Ajax-middenvelder Nemanja Gudelj was dichtbij, maar zijn schot spatte uiteen op de lat. Na een klein half uur spelen was daar plots de gelijkmaker van oud-Feyenoorder Harmeet Singh. De middenvelder schoot een bal van randje zestien dwars door de midden in het goal. Van Rhijn toucheerde daarbij de bal, waardoor Ajax-doelman Jasper Cillessen kansloos was. Ajax had het lastig na de gelijkmaker. Het tempo was te laag en veel foutieve passes betekenden matig spel van de Amsterdammers.

Dat matige spel werd in de tweede helft voortgezet. Ajax kwam maar niet in de buurt van de zestien, laat staan met uitgespeelde kansen. Het bleef bij afstandsschoten en die waren dan ook absoluut niet gevaarlijk. Arkadiusz Milik werd amper in het spel betrokken van de Amsterdammers. Met het inbrengen van Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi moest daar iets aan veranderen. El Ghazi schoot binnen een paar minuten na zijn invalbeurt vanaf de rand van de zestien snoeihard op de lat.

Een kwartier voor tijd kreeg Ajax nieuwe hoop, toen Celtic op gelijke hoogte kwam bij Fenerbahçe. Die hoop kon echter niet omgezet worden in nog een doelpunt voor de Amsterdammers, waardoor Ajax zelf niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Molde FK. Ajax speelde de wedstrijd overigens uit met tien man. Gudelj moest met zijn tweede gele kaart met rood van het veld. Door het gelijkspel komt Ajax niet verder dan de derde plek in groep A van de Europa League en mag het zich gaan richten op de Eredivisie.

Door: Thomas Mulder