11.12.2015 21:52

Sterk Heerenveen verpest Kralings uitrecord

Kenneth Otigba (r.) breekt de ban bij sc Heerenveen - SBV Excelsior door halverwege de eerste helft de score te openen. (11-12-2015)

SBV Excelsior is er niet in geslaagd om het zesde uitduel op rij ongeslagen te blijven. Vrijdagavond was sc Heerenveen in eigen huis te sterk voor de Rotterdammers. Kenneth Otigba en Sam Larsson waren de Friese doelpuntenmakers: 2-1. Het record is dus geen feit voor het team van Alfons Groenendijk.

Onder leiding van een fanatiek coachende Foppe de Haan begon Heerenveen fel aan de wedstrijd. Morten Thorsby kon een foutje van Bas Kuipers net niet afstraffen. De Noorse middenvelder raakte de bal vlak voor het doel niet goed genoeg. Op aangeven van Sam Larsson kreeg Henk Veerman de tweede Friese mogelijkheid. De vervanger van de geblesseerde Mitchell te Vrede zag zijn lage schuiver uit de hoek gedoken worden door doelman Tom Muyters.

Jerry St. Juste werd vanaf rand zestien gevaarlijk met een hard schot over de grond. De poging van de jonge middenvelder verdween echter net naast het Rotterdamse doel. Even later was Heerenveen wel doeltreffend. Een hoekschop werd tweemaal met het hoofd verlengd via Joost van Aken en Veerman. Otigba ontving de bal vlak voor de goal en schoot hard en hoog raak: 1-0. De centrale verdediger had ook de tweede goal op zijn sloffen. Een identieke situatie als bij het openingsdoelpunt werd nu van de lijn gehaald door Jurgen Mattheij.

In de laatste minuut van de officiële speeltijd kreeg St. Juste opnieuw een kans vanaf de rand zestien. Nu verdween de harde poging, na een pass van Veerman, op de paal. Luciano Slagveer was verantwoordelijk voor de eerste mogelijkheid na rust. De rechtsbuiten van Heerenveen schoot op aangeven van Thorsby recht op het lichaam van keeper Muyters. Drie minuten later leek de wedstrijd beslist. Larsson kapte vanaf links naar binnen om met zijn rechtervoet Muyters te verschalken in de korte hoek: 2-0.

De goede prestaties van Excelsior konden in Friesland geen vervolg gegeven worden. De Rotterdammers waren ronduit kansloos tegen een sterk spelend Heerenveen. Alleen Brandley Kuwas zorgde voor kleine dreiging met twee afstandsschotjes. Ook een mogelijkheid van Adil Auassar schuin voor het doel zorgde voor geen geluk bij de Kralingers. Luciano Slagveer spurtte aan de rechterkant van het veld en creëerde zo zijn eigen kans. Bij het bereiken van het strafschopgebied schoot de snelle rechtsbuiten in Friese dienst echter voorlangs.

Khalid Karami hielp de Friese tegenstanders nog bijna aan de derde goal van de avond. De rechtsback van Excelsior zag ternauwernood een terugspeelbal gered worden door de tenen van Muyters. De Excelsior-doelman had een drukke avond en moest ook tevens reddend optreden bij een inzet van Veerman. In de laatste minuut benutte Jeff Stans nog een strafschop na hands van Otigba. Excelsior verliest weer eens en vestigt zo geen nieuw record van aantal ongeslagen uitduels op rij.

Door: Koen Larmit