12.12.2015 22:47

Twente met tien man voorbij De Graafschap

Joachim Andersen is door het dolle heen na het scoren van de 1-1 tijdens FC Twente - De Graafschap. (12-12-2015)

FC Twente heeft zaterdagavond met tien man een zeer belangrijke driepunter geboekt tegen hekkensluiter De Graafschap. Ondanks een rode kaart voor doelman Nick Marsman en een 0-1 achterstand, werd de overwinning binnengesleept door treffers van Joachim Andersen en Hakim Ziyech.

In de eerste helft was het FC Twente dat de boventoon voerde. De ploeg creëerde via onder meer Jerson Cabral, die een goede indruk maakte, en Hakim Ziyech enkele mogelijkheden om hekkensluiter De Graafschap dieper in de problemen te duwen, maar wist deze niet te benutten. Na ruim dertig minuten kon aan de andere kant Nathan Kabasele er ineens vandoor na een fout in de defensie van de thuisploeg. De spits probeerde met een stiftje Nick Marsman te verschalken, maar werd tegelijkertijd lichtjes geraakt door de doelman.

Scheidsrechter Ed Janssen zag een overtreding in de actie van Marsman en besloot de bal op de penaltystip te leggen. Tevens werd Marsman weggestuurd met een rode kaart. De strafschop werd door oud-FC Twente-spelers Cas Peters vervolgens oog-in-oog met invaller Joël Drommel op de linkerpaal geschoten, maar hierna was het Andrew Driver die de rebound binnenschoot (0-1). Twee minuten later was het alweer gelijk toen Andersen een vrije trap van Ziyech bij de tweede paal promoveerde tot een doelpunt (1-1).

In het tweede bedrijf golfde het spel op en neer en had Twente al snel het geluk dat Janssen een doelpunt van Peters afkeurde. Vervolgens waren de meeste kansen voor het tiental van de Tukkers. Wederom was het Cabral die veel gevaar stichtte met een schot in de handen van Jurjus en een voorzet die op de paal eindigde. Niet veel later wisten Ziyech en Jari Oosterwijk in kansrijke positie het doel niet te vinden. Aan de andere kant waren het met name afstandsschoten waarop Drommel moest reageren.

In de slotfase leek de wedstrijd op 1-1 af te stevenen, maar diep in de blessuretijd stak Ziyech daar een stokje voor. De aanvoerder werd bereikt op de linkerflank, trok naar binnen en schoot snoeihard in de linkerbovenhoek (2-1). Daardoor boekt Twente zeer belangrijke punten in de strijd tegen degradatie. De ploeg krijgt de onderkant van de middenmoot nu binnen handbereik, terwijl De Graafschap stijf onderaan blijft staan op de ranglijst.

Door: Joey Knobben