19.12.2015 13:30

De jarige: Van halve finale CL naar kaarsvet

Een sportvisser, een professioneel voetballer, een kroegbaas en een kaarsvetdrinker. De jarige Theo Lucius is van alle markten thuis. Toch zal hij er onder de PSV-aanhang niet minder populair om worden.

De in Veghel geboren Lucius kwam na twee seizoenen FC Den Bosch aanwaaien bij PSV. Hier zou hij acht jaar onder contract staan en 144 Eredivisie-wedstrijden spelen. Hij werd in het Philips Stadion voornamelijk ingezet als middenvelder, maar ook als verdediger pakte hij zijn speelminuten mee.

Lucius won drie landskampioenschappen, één beker en drie keer de Johan Cruijff-schaal met de Eindhovenaren. Maar zijn meest memorabele wedstrijd komt uit de Champions League; de halve finale tegen AC Milan. In eigen huis heerste hij als gelegenheidsrechtsback op de rechterflank, waar hij voor de Milanezen niet af te stoppen was.

Waar de heenwedstrijd in Milaan, zonder Lucius, met 2-0 verloren werd, ging het de return heel anders. Met een constant opstomende ‘Boem boem Theo’ won PSV uiteindelijk met 3-1, maar dit bleek net niet genoeg voor de finale. Toch zal geen PSV-fan de wereldprestatie van de populaire speler snel vergeten.

'Boem boem Theo' dankt zijn bijnaam aan zijn strafblad. De multi-inzetbare rechtspoot leverde in 2003 illegaal vuurwerk waarbij een man uit Breda op oudejaarsdag een oog verloor. Dit leverde hem een werkstraf van 240 uur op, waarbij vooral gekeken werd naar zijn werkzaamheden. Aangezien hij op dat moment een bijbaantje had in een vuurwerkwinkel, had hij de risico's moeten kennen.

De Brabander was onder de PSV-fans immens populair, zo had hij zelfs zijn eigen fanclub. Ook als hij op de bank zat, zeurde hij niet. De 'ideale twaalfde man', zo werd Lucius ook wel gezien. Toch kwam de oer-PSV’er nog tot drie interlands. In 2006 verliet hij Eindhoven voor een avontuur in Rotterdam, waar hij drie seizoenen voor Feyenoord speelde.

Na omzwervingen via FC Den Bosch, FC Groningen, FC Eindhoven en RKC Waalwijk, zette hij in 2013 een punt achter zijn professionele carrière. Toch kwam de vandaag 39-jaar geworden Lucius halverwege 2015 weer in het nieuws.

Inmiddels was hij kroegbaas in het Brabantse Heeswijk en nog altijd houdt hij van een feestje. Dit was duidelijk te zien op een opgedoken YouTube-video waarop hij op een afterparty doodleuk gloeiend heet kaarsvet drinkt. Zo'n tien jaar nadat hij een wereldpot speelde tegen AC Milan.

Door Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner