19.12.2015 20:26

Geen winnaar na sensationeel slot in Alkmaar

Nacer Barazite (m.) probeert Ron Vlaar (l.) en Mattias Johansson (r.) van zich af te schudden tijdens het competitieduel AZ Alkmaar - FC Utrecht. (19-12-2015)

AZ stevende zaterdagavond in eigen huis lange tijd af op een overwinning tegen FC Utrecht, maar een sensationele slotfase leverde nog drie doelpunten op. Uiteindelijk eindigde het treffen terecht in een 2-2 gelijkspel.

De eerste kans van de avond was voor Sébastien Haller en dat was direct een beste. Hij had zijn ploeg op aangeven van Christian Kum op voorsprong moeten zetten, maar verzuimde dat. Geheel vrijstaand schoot hij de bal van dichtbij te zacht in waardoor AZ-doelman Gino Coutinho nog redding kon brengen. FC Utrecht was voor rust de betere ploeg en kreeg de kansen. Patrick Joosten schoot na een knappe actie rakelings naast en Coutinho redde op schoten van Nacer Barazite en Timo Letschert.

Geheel tegen de verhoudingen in kwam AZ nog binnen het half uur op voorsprong. Mattias Johansson zag de bal plots voor zijn voeten belanden nadat zijn pass werd geblokt door Letschert. Hij besloot zijn geluk te beproeven en deed dat met succes. Vanaf de rand van het Utrechtse strafschopgebied schoot hij het leder op fraaie wijze in de kruising. Ook na de treffer van Johansson bleef Utrecht het spel domineren en de aanval zoeken. Barazite kon vanaf de rand van het Alkmaarse strafschopgebied uithalen na een knappe actie van Joosten, maar schoot naast en Letschert krulde een vrije trap over de kruising.

AZ kwam goed uit de kleedkamer, zette meer druk naar voren en was aanvallend een stuk dreigender. Dit spelbeeld leverde tien minuten na de hervatting bijna een tweede treffer op voor de thuisploeg. Vincent Janssen kopte uit een hoekschop hard in en zag dat FC Utrecht-keeper Robbin Ruiter met een goede reflex zijn inzet uit de goal sloeg. De bezoekers kregen vervolgens enkele kleine kansjes, maar het was Ruiter die zijn ploeg behoedde voor een grotere achterstand. Dabney dos Santos stuurde Joris van Overeem de diepte in waarna laatstgenoemde alleen op Ruiter af kon. De doelman van Utrecht kwam echter goed uit zijn doel en plukte de bal van de voeten van Van Overeem.

Met nog tien minuten op de klok dacht invaller Robert Mühren met zijn eerste balcontact de 2-0 te maken. Ruiter was ver zijn goal uit en van grote afstand schoot Mühren, op aangeven van Utrecht-speler Letschert, raak. Guus Hupperts stond in de baan van de bal en buitenspel, maar stond verder niemand in de weg. Ruiter stond immers achter Hupperts. Toch keurde scheidsrechter Bas Nijhuis op aangeven van zijn grensrechter de loepzuivere goal af. Amper twee minuten later zette Ruud Boymans, net in het veld, de 1-1 op het scorebord. In de lucht troefde hij Ron Vlaar af en kopte de voorzet van Sean Klaiber snoeihard tegen de touwen.

Het werd echter nog sensationeler in Alkmaar. Vijf minuten voor het einde zette Haller Utrecht namelijk op voorsprong. Hij kwam goed voor tegenstander Rajko Brežančić en werkte de voorzet van Sofyan Amrabat met buitenkant voet in de goal. Niet veel later redde Ruiter op een inzet van Guus Hupperts en kreeg Mühren de rebound er door toedoen van opnieuw Ruiter niet in. Utrecht dacht te ontsnappen en er in de slotfase met de zege vandoor te gaan, maar niets was minder waar want in de slotminuut kreeg AZ nog een strafschop. Amrabat werkte Van Overeem in zijn eigen zestienmetergebied naar de grond en de bal ging terecht op de stip. Jeffrey Gouweleeuw nam plaats achter de bal en schoot onberispelijk raak.

Met het behaalde punt schieten beide ploegen weinig op. AZ blijft voorlopig elfde staan en moet hopen dat de achtervolgers punten laten liggen. FC Utrecht stijgt een plekje ten koste van PEC Zwolle en staat nu zevende. PEC heeft echter wel een duel minder gespeeld.

Door: Roel Egberts