27.12.2015 13:00

De jarige: Feyenoord-held pijnigt rivaal Ajax

Met nog een paar minuten op de klok en een bloedstollende 2-2 op het scorebord, neemt Patrick Paauwe een aanloop. Eén goede trap tegen Ajax zou Feyenoord de volgende prijs opleveren.

Enkele maanden ervoor wisten de Rotterdammers de titel binnen te slepen, waardoor het duel op 8 augustus 1999 om de Johan Cruijff Schaal een feit was geworden. De tegenstander werd bekerwinnaar Ajax, voor de club uit De Kuip een perfecte mogelijkheid om revanche te nemen.

Want dat was nodig ook. Bij alle Feyenoord-spelers was het duel met Ajax van een paar maanden eerder nog terug te vinden in hun nachtmerries. Een week na het kampioensfeest op de Coolsingel moest de ploeg namelijk nog aantreden tegen de aartsrivaal. Voor het elftal van trainer Leo Beenhakker liep dit alles behalve goed af. Met het feest nog in het hoofd werden de Rotterdammers met 6-0 (!) verslagen.

Na twee doelpunten vlak achter elkaar, leek Feyenoord de wraak te pakken te hebben. De Johan Cruijff Schaal leek binnen handbereik, het gehate Ajax kon weer fluiten naar een prijs. Toch gebeurde het onmogelijke en de 'uitploeg' kwam terug tot 2-2, waardoor verlenging dreigde. Maar op dat moment kwam de vandaag jarige Patrick Paauwe om de hoek kijken.

De centrale verdediger van Feyenoord mocht zo'n vier minuten voor het einde van het duel aantreden voor een vrije trap. Een mooie positie, recht voor de goal. De dreun die volgde zal elke Feyenoord-fan zich tot op de dag van vandaag kunnen herinneren. Hans van Vliet, commentator van Radio Rijnmond, sprak live op de radio de volgende legendarische woorden: "Dit is geen goal meer, dit is een orgasme!".

Het duel in de ArenA werd dus in de slotfase met 3-2 gewonnen door de landskampioen. De 6-0 nederlaag van een paar maanden eerder werd hiermee een beetje weggepoetst. En dat allemaal door de dreun van Paauwe, die voor een verdediger een heerlijk schot in zijn benen had zitten.

Het landskampioenschap en de Johan Cruijff Schaal waren niet de enige prijzen die de Flevolander binnen wist te slepen met zijn club. Hij stond van 1998 tot 2006 onder contract in De Kuip, waardoor hij ook de legendarische UEFA Cup-winst meemaakte. Paauwe ontpopte zich tot een vaste kracht in Rotterdam, waar hij altijd wel op speeltijd kon rekenen doordat hij op meerdere posities inzetbaar bleek.

Toch zal zijn persoonlijke hoogtepunt, naast het winnen van de UEFA Cup, de heerlijke vrije trap tegen Ajax zijn. De vijfvoudig international bezorgde hiermee de commentator van Radio Rijnmond een orgasme en niet te vergeten Feyenoord een overwinning op dé aartsrivaal. De schaal die na het laatste fluitsignaal werd uitgereikt, was daar een mooie blijk van waardering voor.

Paauwe was afkomstig uit het PSV-nest, waar hij tussen 1993 en 1995 slechts twee duels speelde. Via De Graafschap en Fortuna Sittard kwam de geboren Drontenaar terecht bij Feyenoord, waar hij acht jaar zou spelen. Vervolgens volgden nog avonturen in Frankrijk (Valenciennes) en Duitsland (Borussia Mönchengladbach) om uiteindelijk bij VVV-Venlo zijn carrière af te sluiten in 2011.

Door Erwin Hokken

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner