17.01.2016 18:44

Slim NEC Nijmegen wint nipt van Willem II

Vanaf de strafschopstip zet Christian Santos NEC Nijmegen op een 1-0 voorsprong tegen Willem II. (17-01-2016)

NEC Nijmegen heeft zondagmiddag de clash tegen Willem II met nipte cijfers gewonnen. De Nijmegenaren waren slimmer en effectiever dan de Tricolores en zegevierden met 1-0.

NEC was vele malen beter uit de eerste seizoenshelft gekomen. Als nummer zes mocht het de winterstop in. Willem II moest genoegen nemen met een dertiende plek na zeventien wedstrijden. Zodoende was er een duidelijke favoriet voor deze wedstrijd; de Nijmeegse thuisploeg.

In de eerste helft was het balbezit overduidelijk voor Willem II. NEC zakte ver terug op eigen helft en liet het spel aan de Tilburgers. Hier wist de ploeg van Jurgen Streppel echter geen gebruik van te maken; de kansen waren juist voor de thuisclub. In de twintigste minuut veroorzaakte Anthony Limbombe, de beste man van NEC in de eerste helft, een penalty door hard tegen de arm van Stijn Wuytens aan te schieten. Deze werd benut door Christian Santos. Twaalf minuten later kwam deze spits nogmaals dichtbij, maar toen kopte hij uit een voorzet van Todd Kane op de lat. Niettemin bleef het bij 1-0 in de eerste helft, een ruststand waarmee de Nijmegenaren tevreden mochten zijn.

Willem II probeerde in de tweede helft eieren voor zijn geld te kiezen en een vergelijkbare speelstijl te hanteren als NEC in het eerste bedrijf. Het nam genoegen met wat minder balbezit om op de counter toe te slaan, maar deze tactiek wierp zijn vruchten niet af. NEC hield vrij gemakkelijk stand en voetbalde zich onder eventuele druk van de Tricolores vandaan. Zodoende moest het voor Willem II aankomen op een slotoffensief. Dit moest het wel doen met tien man; in de 85ste minuut ontving Frank van der Struijk zijn tweede gele kaart.

Op veel liep die laatste poging tot scoren dan ook niet uit, waardoor het NEC was dat zegevierde. Daarmee stijgen de Nijmegenaren naar een indrukwekkende vijfde plaats op de ranglijst. Voor Willem II sluipt het degradatiespook langzaam de club binnen. Het verschil tussen de degradatiestreep en de Tricolores is nog maar twee punten.

Door: Nino Vermeulen