24.01.2016 16:18

Aangever Guardado helpt PSV aan overwinning

Op aangeven van Andrés Guardado (r.) zorgt Héctor Moreno (m.) dat PSV op gelijke hoogte komt met FC Twente. (24-01-2016)

PSV heeft zondagmiddag geen fout gemaakt in de titelrace. De Eindhovenaren kwamen tegen FC Twente nog wel op achterstand, maar onder aanvoering van uitblinker Andrés Guardado werden de Tukkers met 4-2 verslagen. De achterstand op Ajax is teruggebracht tot drie punten.

Ajax won zaterdagavond met 1-0 van Vitesse, dus PSV wist dat het tegen FC Twente geen punten mocht morsen in de titelrace. De Eindhovenaren leden dit seizoen al vaker puntverlies tegen ploegen uit het rechterrijtje, dus Phillip Cocu zal er ongetwijfeld op hebben aangestuurd dat zijn spelers scherp aan de wedstrijd moesten beginnen. Dat was niet het geval, want PSV liet zich in de openingsfase aftroeven door FC Twente.

Dat leidde na acht minuten spelen tot het openingsdoelpunt van Jari Oosterwijk, die een voorzet van Chinedu Ede verlengde. PSV rechtte daarna de rug en boog de achterstand al snel om naar een voorsprong. Zowel de 1-1 als de 2-1 waren van Mexicaanse makelij. Guardado was twee keer de aangever, Héctor Moreno was beide keer de afmaker. Het eerste doelpunt viel uit een vrije trap, de tweede uit een corner.

Vlak voordat de rust aanbrak, waarin afscheid werd genomen van Memphis Depay, maakte PSV zijn derde van de middag. Weer was Guardado de aangever. De kleine middenvelder bediende met een prachtige hoge pass Luciano Narsingh, die met een bekeken schot Nick Marsman verschalkte. PSV kreeg in de tweede helft ook veel kansen en leek uit te lopen naar 4-1, maar de Eindhovenaren verzuimden de wedstrijd te beslissen.

FC Twente had in de tweede helft weinig te zeggen, maar kwam twintig minuten voor tijd plots wel terug in de wedstrijd. Na een uitstekende pass van Kamohelo Mokotjo rondde Chinedu Ede keurig af. Het dreigde even spannend te worden in het Philips Stadion, maar met invaller Jetro Willems op het veld, die na lang blessureleed terugkeerde in de hoofdmacht van PSV, werd de wedstrijd beslist. Het was de andere invaller, Florian Jozefzoon, die op aangeven van Luuk de Jong de 4-2 maakte.

Doordat Feyenoord zondagmiddag verloor van AZ Alkmaar (4-2), lijkt de titelrace in de Eredivisie te gaan tussen PSV en Ajax. De Amsterdammers hebben een voorsprong van drie punten op de regerend landskampioen, maar dat is met vijftien wedstrijden te spelen een overbrugbaar gat. FC Twente blijft door de nederlaag in de degradatiezone staan.

Door: Vincent Houttuin