27.01.2016 20:22

AZ in twintig minuten klaar met SC Cambuur

Vincent Janssen, de spits van AZ, heeft zijn ploeg op voorsprong gebracht tegen SC Cambuur. De spits viert het feestje. (27-01-2016)

AZ heeft woensdagavond eenvoudig weten te winnen van SC Cambuur. Binnen twintig minuten was het duel, dat uiteindelijk eindigde in 3-1, al gespeeld.

Wellicht nog voordat alle supporters hun plaats hadden gevonden, lag de bal al in het doel. Na een prima voorzet van Dabney dos Santos vanaf de linkerflank was het Vincent Janssen die de openingstreffer maakte. SC Cambuur-verdediger Tom Hiariej wist de voorzet en de goal niet te voorkomen. Nog voordat er vijf minuten op de klok stonden leek Janssen al zijn tweede treffer van de avond te maken. Hij kreeg een scherpe voorzet vanaf rechts en schoot binnen, maar werd teruggefloten wegens buitenspel.

Lang duurde het echter niet voordat AZ alsnog de voorsprong verdubbelde. Alireza Jahanbakhsh wist Vytautas Andriuškevičius de bal te ontfutselen en vervolgens het hele middenveld over te steken. Hij gaf de bal binnendoor aan Joris van Overeem, die zich prima had vrijgelopen en het met links kon afronden. Cambuur was compleet kansloos en nog voor de Leeuwarders goed en wel waren bijgekomen van de eerste twee goals, lag de derde er al in. Het was Janssen die scoorde op een manier die identiek was aan de eerste goal van de avond: een voorzet van Dos Santos vanaf links, om het af te ronden met een intikker. Janssen kreeg meerdere mogelijkheden om voor een loepzuivere hattrick te gaan, maar slaagde daar niet in. Vlak voor rust konden ook de fans van Cambuur nog een keer opveren, toen Martijn Barto via de hand van Sergio Rochet op de lat schoot.

De tweede helft was een stuk minder sprankelend. AZ leek er weinig zin meer in te hebben en wisselde al vroeg Janssen, Jahanbakhsh en Thom Haye. Pas een kwartier voor tijd kwam er weer wat leven in de brouwerij, toen Barto vanuit het niets de 3-1 maakte. In het strafschopgebied pikte hij de afvallende bal op, nam aan en krulde de bal met rechts fraai in de kruising. Een paar minuten later leek Cambuur de spanning helemaal terug in de wedstrijd te gaan brengen, maar het schot van Sander van de Streek eindigde in de handen van Sergio Rochet.

In de resterende tien minuten gebeurde er weinig noemenswaardigs meer. AZ stijgt dankzij de overwinning een plekje op de ranglijst en staat nu op de negende plaats. Cambuur blijft nog altijd in de gevarenzone, het bezet op dit moment de zeventiende plaats.

Door: Jessica Westdijk