27.01.2016 21:37

De Graafschap straft onverschillig ADO af: 3-1

De Graafschap is op gelijke hoogte gekomen tegen ADO Den Haag door een doelpunt van Vincent Vermeij (m.), Ted van de Pavert (r.) en Kristopher Vida (l.) juichen het feestje mee. (27-01-2016)
De Graafschap is op gelijke hoogte gekomen tegen ADO Den Haag door een doelpunt van Vincent Vermeij (m.), Ted van de Pavert (r.) en Kristopher Vida (l.) juichen het feestje mee. (27-01-2016)

ADO Den Haag is woensdag tot de pijnlijke conclusie gekomen dat het op halve kracht niet kan winnen van De Graafschap. De Superboeren waren fel tegen de Residentieclub en pakten een belangrijke driepunter: 3-1. Door de overwinning kruipt De Graafschap dichter naar SC Cambuur toe. Het verschil met de formatie uit Friesland, dat onderuit ging op bezoek bij AZ, bedraagt nu nog maar twee punten.

De Graafschap begon allesbehalve slecht aan het duel. De thuisformatie zette ADO Den Haag onder druk en gaf geen kansen weg, maar deed zichzelf de das om door slordig te verdedigen bij een corner. Timothy Derijck verlengde na tien minuten spelen bij de eerste paal, Mike Havenaar werkte met een sliding zijn elfde goal van het seizoen binnen bij de tweede paal: 0-1. De Residentieclub liet zich vervolgens gewillig terugzakken na de openingstreffer en De Graafschap profiteerde daar bijna van. Na een strakke voorzet van Karim Tarfi verzuimden spitsen Cas Peters en Vincent Vermeij om van dichtbij binnen te tikken. ADO Den Haag kwam meteen daarna goed weg, toen Derijck overduidelijk hands maakte in de zestien. Scheidsrechter Martin van den Kerkhof nam dit echter niet waar.

Ook in de tweede helft begon De Graafschap sterk. De ploeg kreeg twee prima kopkansen via Bart Straalman en Peters, maar beide spelers verzuimden om de bal echt vol in te koppen. Het leek een vervelende avond te worden voor de thuisploeg, maar uit het niets viel dan toch de 1-1. Bryan Smeets vond Vermeij een kwartier voor tijd met een voorzet in de zestien en de spits maakte al vallend de gelijkmaker.

Het publiek ging achter de Superboeren staan en werd beloond voor het eindeloze vertrouwen in de hekkensluiter. Smeets leverde wederom een assist vanaf links, maar ditmaal bediende hij Karim Tarfi achterin de zestien. De man met de gouden trap raakte de bal hard, maar mikte daarnaast ook goed in de hoek: 2-1. Kort na de eerste voorsprong van De Graafschap werd het bijna meteen 2-2, maar Hidde Jurjus had een geweldige redding in huis op een kiezelharde kopbal van Tom Beugelsdijk.

Er kwam door divers blessureleed maar liefst vier minuten blessuretijd bij, maar De Graafschap had daar geen moeite mee. De ploeg kwam zelfs op 3-1 via Peters, waardoor het voor de derde keer wist te winnen in het huidige Eredivisie-seizoen. De ploeg loopt drie punten in op SC Cambuur, dat eerder op de woensdagavond onderuit ging op bezoek bij AZ. Het verschil tussen de nummer achttien en zeventien is nog maar twee punten. ADO Den Haag blijft in de middenmoot hangen, maar de degradatiezone komt dichterbij.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner