28.01.2016 22:35

Feyenoord voor vijfde keer op rij zonder zege

Tonny Vilhena (l.) en Anass Achahbar weten het ook even niet meer. De Feyenoorders kwamen via een geweldige goal van de spits op 1-1 tegen sc Heerenveen, maar die ploeg maakt vlak voor tijd weer de 1-2. (28-01-2016)

Feyenoord heeft donderdagavond opnieuw niet weten te winnen en is inmiddels al vijf Eredivisie-wedstrijden op rij zonder zege. Tegen sc Heerenveen werd er, ondanks een wereldgoal van Anass Achahbar, met 1-2 verloren.

Feyenoord was vrijwel de gehele eerste helft de bovenliggende partij. Het begon al vroeg met een goede voorzet van Dirk Kuyt vanaf de rechterflank, die door Michiel Kramer hard werd ingekopt. Erwin Mulder wist de bal echter net over het doel te tikken. Een minuut later kreeg Kuyt een volledig vrije kopkans, maar Henk Veerman werkte de bal weg. Ook Tonny Vilhena kreeg een goede mogelijkheid nadat hij met een slim steekballetje werd weggestuurd door Eljero Elia. Opnieuw was Mulder er echter op tijd bij.

Na een kwartier kreeg ook sc Heerenveen de eerste mogelijkheid, toen Veerman de bal met het hoofd breed legde op Morten Thorsby. Die moest de bal over Kenneth Vermeer heen stiften, maar slaagde daar niet in. Er volgden nog een aantal kansen, waarvan de grootste voor Karim El Ahmadi was. Hij schoot van dichtbij naast. Feyenoord kreeg de bal er maar niet in en moest al na een halfuur de eerste wissel gebruiken. Kramer kon na een duel met Kenneth Otigba niet verder en moest zich laten vervangen door Anass Achahbar. Vijf minuten voor rust wachtte Feyenoord een tweede tegenslag, want uit het niets kwam sc Heerenveen op voorsprong. De aanval begon op de linkerflank bij Caner Cavlan, die Sam Larsson wist te bereiken in de as van het veld. Hij zette Veerman vrij voor Vermeer en de spits rondde vervolgens rustig af.

De tweede helft was een foutenfestival van beide kanten. Al binnen een minuut na rust had Thorsby de voorsprong van de Friezen moeten verdubbelen, maar voor open doel trof hij de lat. Het tempo bleef hoog, maar echte kansen werden er door beide teams eigenlijk niet gecreëerd. Luciano Slagveer kreeg toen hij net in het veld stond echter wel een grote mogelijkheid. Hij kon helemaal alleen op Vermeer af, maar Miquel Nelom wist hem te achterhalen en zette een prima tackle in.

Het ene doelpunt van sc Heerenveen leek genoeg te zijn voor drie punten, totdat Anass Achahbar uit het niets een geweldige goal maakte. Kuyt legde de bal breed met het hoofd, waarna Achahbar met een fenomenale omhaal de bal achter Mulder wist te werken. Vlak voor tijd wisten de Friezen echter opnieuw op voorsprong te komen. Na een scrimmage in het strafschopgebied wist Joey van den Berg de bal op te pikken en rustig met rechts binnen te schieten.

Die tweede goal was wel voldoende om de drie punten mee naar Heerenveen te nemen. SC Heerenveen bezet nu de elfde plaats in de Eredivisie, Feyenoord staat nog altijd derde.

Door: Jessica Westdijk