30.01.2016 15:45

Touré hielp Agyepong: "Hard blijven werken"

Thomas Agyepong (r.) probeert Pele van Anholt voorbij te snellen tijdens het competitieduel tussen FC Twente en sc Heerenveen. (07-11-2015)
Thomas Agyepong (r.) probeert Pele van Anholt voorbij te snellen tijdens het competitieduel tussen FC Twente en sc Heerenveen. (07-11-2015)

"Dit kan een hele bijzondere speler in de Eredivisie worden. Een opwindende speler van hoog kaliber, voor wie de mensen naar het stadion komen." Het waren de woorden van technisch manager Ted van Leeuwen van FC Twente, toen hij de komst van Thomas Agyepong (20) naar de Enschedese club aankondigde. Grote indruk maakte de Ghanese buitenspeler echter nog niet en dat terwijl hij de kunst van het voetballen al eens mocht afkijken van spelers als Kun Agüero en Yaya Touré.

Op elfjarige leeftijd werd Agyepong tijdens een toernooi gescout door de voetbalacademie Right to Dream in Ghana, waar de beste spelers van West-Afrika vechten om een plek bij de Engelse topclub Manchester City. Daarmee heeft de academie een samenwerkingsverband. "Zeven jaar lang heb ik daar gevoetbald en mijn school gevolgd. Ik had daar alles en het is een erg goede plek om te zijn. Daarna had ik het geluk dat ik de overstap mocht maken naar Manchester City", vertelt de aanvaller aan Voetbal.com.

Nog harder werken
Enkel op basis van geluk is echter nog nooit iemand in de top van de Premier League beland. Ook Agyepong niet, beseft hij. "Je moet natuurlijk ook wel kunnen voetballen. Van elke generatie op de academie, die bestaat uit ongeveer vijftien spelers, maken er misschien één of twee uiteindelijk de overstap. Je moet heel, heel erg goed zijn." Maar wat gebeurt er met eens jonge Ghansese jongen, die hoort dat hij voor een van de beste clubs ter wereld mag gaan voetballen? "Alles wat ik deed, was erop gericht om ooit bij City te tekenen en wanneer ik dat hoorde, vertelde ik mezelf: 'Je bent je doel aan het halen, nu moet je nog harder werken.' Ik ging tenslotte spelen met enkele crazy good players."

Heerlijk gevoel
Het trainingscomplex van The Citizens is volgens Agyepong 'het mooiste dat je ooit zult zien' en het gevoel dat hij had toen hij voor het eerst met de eerste selectie mocht trainen, kan hij nauwelijks omschrijven. "Alles was fantastisch: de trainers, de faciliteiten. Alles is er aanwezig om je te kunnen bewijzen als voetballer. Het was een heerlijk gevoel. Ik was zeventien jaar en leerde heel veel van die grote spelers. Ik moest elke dag ontzettend gefocust zijn en het beste in me naar boven halen."

Touré
En dus deelde hij de kleedkamer met wereldtoppers als Sergio Aguero en Yaya Touré. "Ze hebben me echt geholpen. Ze hadden lang niet altijd tijd voor me, maar als ze dat hadden, maakte ik gelijk tijd voor hen. Na de training spraken we wel eens en vertelden ze dat ik altijd hard moest blijven werken en dat ik niet tevreden moest zijn met wat ik al had." De kans is aanwezig dat hij die wijze lessen volgend jaar wederom kan ontvangen. "Na elke uitleenbeurt ga je inderdaad terug naar de club en kijken ze of je klaar bent voor het eerste team, maar eerst wil ik FC Twente helpen om in de Eredivisie te blijven."

Door: Tom Wassink

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner