30.01.2016 21:36

PSV maakt geen fout en pakt koppositie

Luuk de Jong (l.) en Luciano Narsingh (r.) vieren de 1-0 tijdens het competitieduel PSV - De Graafschap. (30-01-2016)

PSV leek zaterdagavond in eigen huis een gemakkelijke zege te boeken op hekkensluiter De Graafschap, maar na rust werd het plots nog spannend dankzij twee treffers van de bezoekers. Toch won PSV uiteindelijk met 4-2.

Niet geheel onverwachts was het de thuisploeg die vanaf de eerste minuut het heft in handen nam. PSV had de bal, zocht de aanval en kreeg in het eerste kwartier twee mogelijkheden om de score te openen. Jorrit Hendrix schoot echter in kansrijke positie over en Santiago Arias zag dat De Graafschap-doelman Hidde Jurjus een antwoord had op zijn schot. Niet veel later was het alsnog raak. Jeffrey Bruma onderschepte een zeldzame aanval van de bezoekers waarna PSV er razendsnel uit kwam. Luciano Narsingh bereikte Luuk de Jong en die werkte het leder in twee instanties voorbij Jurjus.

In het vervolg van de eerste helft kreeg PSV tal van kansen en het was aan Jurjus te danken dat de score niet snel opliep. Hij redde op inzetten van De Jong (twee keer), Arias, Narsingh en zag dat Bart Straalman zich voor een schot van Jürgen Locadia wierp. Ook keerde hij een door Locadia ingeschoten strafschop die PSV kreeg nadat Robin Pröpper De Jong opzichtig naar de grond trok. Aan de andere kant smeekten de bezoekers tevergeefs om een penalty toen Davy Pröpper Kristopher Vida op de hakken trapte. Toch kreeg Jurjus voor rust nog twee doelpunten om de oren. Davy Pröpper schoot vanaf een kleine twintig meter afstand de bal geplaatst in de verre hoek en Narsingh krulde het leder tussen twee tegenstanders in fraai in de kruising.

Na de hervatting ging PSV vrolijk door met waar het gebleven was: aanvallen. De eerste grote kans was voor Davy Pröpper. Hij kreeg de bal op een presenteerblaadje van Narsingh, maar schoot in kansrijke positie over. Er waren tien minuten gespeeld in de tweede helft toen Cas Peters het eerste schot van De Graafschap tussen de palen lanceerde en PSV-keeper Jeroen Zoet tot een redding dwong. PSV bleef echter het meest dreigend - zo redde Jurjus knap op een harde knal van de net ingevallen Gastón Pereiro, maar het waren de bezoekers die plots scoorden. Andrew Driver had een fijne steekpass in huis op de mee opgekomen Ted van de Pavert en de verdediger schoot snoeihard raak in de verre hoek.

In het laatste kwartier liet PSV nog weinig zien en kwamen de bezoekers zelfs op 3-2. Na slecht uitverdedigen van de thuisploeg belandde de bal voor de voeten van Straalman. Die dacht niet na en haalde van grote afstand uit. Zijn schot werd onderweg nog aangeraakt door Nicolas Isimat-Mirin en vloog zo tegen de touwen. Voordat het echter echt spannend kon worden stond het alweer 4-2. Narsingh zag Pereiro vrijstaan in het strafschopgebied van De Graafschap en speelde hem aan. Pereiro omspeelde vervolgens zijn tegenstander en Jurjus en rondde beheerst af.

Dankzij de zege op de Superboeren neemt PSV de koppositie over van Ajax dat zondag nog in actie komt tegen Roda JC. De Graafschap heeft niet weten te stunten, al was de ploeg er even dichtbij, en staat nog altijd laatste in de Eredivisie.

Door: Roel Egberts