30.01.2016 22:40

AZ behaalt klinkende overwinning bij NEC

AZ Alkmaar viert de vroege treffer van Markus Henriksen tijdens het competitieduel NEC Nijmegen - AZ Alkmaar. (30-01-2016)

AZ Alkmaar heeft zaterdagavond het goede begin van 2016 een vervolg gegeven door NEC Nijmegen buitenshuis met 0-3 aan de kant te zetten.

NEC ging de wedstrijd in met de wetenschap dat een overwinning een derde plaats betekende. Het had wel te maken met een ploeg in vorm; AZ stond voor dit duel op drie gewonnen wedstrijden uit drie in 2016, met zeges op Roda JC Kerkrade, Feyenoord en SC Cambuur. Spits Vincent Janssen kwam zesmaal tot scoren in deze partijen. Genoeg reden voor een interessante partij dus.

De wedstrijd kende een van de snelste doelpunten van het Eredivisieseizoen. Markus Henriksen tekende al in de 33ste seconde voor de openingstreffer in Nijmegen, terwijl de thuisploeg daarvoor liefst drie duels op rij de nul had gehouden. Deze 0-1 werd na een kwartier zelfs opgevolgd door een verdubbeling van de score. Henriksen was ditmaal als aangever betrokken bij het doelpunt, oud-NEC'er Alireza Jahanbakhsh was het eindstation door de bal voor een open doel binnen te schieten. De thuisploeg wisselde in de eerste helft tweemaal; Marcel Ritzmaier werd er ingebracht wegens tactische redenen en Joey Sleegers kwam erin voor Gregor Breinburg, die geblesseerd was geraakt. Deze wijzigingen zorgden er mede voor dat NEC wat meer grip kreeg over de wedstrijd en steeds meer het doel van de opponent opzocht, maar tot scoren kwam het niet voor de rust.

In de tweede helft werd de sfeer iets grimmiger, met onder andere drie gele kaarten tussen de 56ste en 60ste minuut. Beide ploegen creëerden lang weinig. Toen NEC wat meer risico moest gaan nemen in de weg naar de aansluitingstreffer viel de goal aan de andere kant. In minuut 72 was Ridgeciano Haps collega-back Marcel Appiah te slim af en gaf de bal goed voor op Levi Garcia. De achttien jaar jonge invaller was alert en tikte de 0-3 binnen, waarmee de wedstrijd definitief beslist was in Nijmegen. In de slotfase hadden beide ploegen wel vrede met de 0-3 als eindstand. NEC wilde er geen al te grote nederlaag lijden, terwijl AZ met zo'n klinkende zege uit bij de nummer vijf niets te klagen had. Daarom bleef het bij de stand die Garcia op het bord had gezet.

AZ stijgt door de overwinning wederom op de ranglijst en heeft nog maar een verschil van vijf punten met de nummer drie, Feyenoord. De Rotterdammers hebben nog wel een wedstrijd te spelen deze speelronde. NEC zal juist in onvrede omhoog kijken. De Alkmaarders leken thuis zeker verslaanbaar en daarmee zou de ploeg van Ernest Faber op een sensationele derde plek komen. Het mocht echter niet zo zijn, waardoor de Nijmegenaren blijven steken op plaats vijf, met de potentie nog een plekje te zakken in het verloop van deze speelronde.

Door: Nino Vermeulen