31.01.2016 18:37

Twente kleineert Utrecht en passeert Excelsior

Zakari el Azzouzi scoort tijdens het competitieduel van FC Twente met FC Utrecht zijn eerste goal in de Eredivisie. (31-01-2016)

FC Twente heeft zondagmiddag een ruime overwinning geboekt tegen het favoriete FC Utrecht. De tegen degradatie vechtende Tukkers overklasten de Domstedelingen met aanvallend voetbal. Twente won met 3-1 mede dankzij twee assists van Hakim Ziyech en stijgt naar plaats vijftien.

FC Twente begon de wedstrijd uitstekend met de debuterende Stefan Thesker op de linksbackpositie in plaats van Robbert Schilder. Al na vier minuten bracht Bruno Uvini met zijn eerste doelpunt Twente op voorsprong: 1-0. De Braziliaanse verdediger scoorde via een hoekschop van Hakim Ziyech. De sterspeler van Twente was even later weer belangrijk met zijn tweede assist. De steekbal werd op waarde geschat door de nieuwbakken spits Zakaria el Azzouzi, die koeltjes afrondde: 3-0.

De ploeg van coach René Hake begon fantastisch en kon zelfs na een kwartier op 3-0 komen. Doelman Robbin Ruiter bracht zichzelf in de problemen door Ziyech in te spelen. De redding op het afstandsschot was vervolgens wel voldoende. Twente drukte door en FC Utrecht had niets te vertellen in de Grolsch Veste. Tien minuten voor rust bracht Felipe Gutiérrez zijn ploeg op 3-0 met een hard schot van dichtbij. De aanvoerder van Twente kreeg de bal op een presenteerblaadje nadat een voorzet niet goed werd verwerkt door de Utrecht-defensie.

In het begin van de tweede helft kreeg Utrecht kansjes. Eerst schoot Uvini bijna in het eigen doel na een onfortuinlijke actie. Daarna kreeg Christian Kum een kans op aangeven van de zeventienjarige invaller Giovanni Troupée. Het schot schuin voor het doel werd echter gekeerd door Twente-doelman Nick Marsman. Ook Bart Ramselaar kon het net niet treffen met een poging in de korte hoek en een schot buiten de zestien. Marsman had namelijk beide keren een goed antwoord. Vijf minuten voor tijd zorgde invaller Ruud Boymans voor de aansluitingstreffer door oog in oog met Marsman de verre hoek te vinden: 3-1.

Door de knappe overwinning stijgt FC Twente naar plek vijftien en passeert het SBV Excelsior. De plaats om nacompetitie promotie/degradatie wordt even vermeden. Door de eerste doelpunten van Uvini en spits El Azzouzi en de assists van Ziyech wint Twente voor de derde keer op rij in eigen huis. FC Utrecht beleeft na de 1-0 nederlaag bij Roda JC Kerkrade opnieuw een zeperd. Ook de tweede kans om plaats vier te bereiken mislukt voor de Domstedelingen.

Door: Koen Larmit