07.02.2016 16:24

NEC laat langszij tegen tien De Graafschap

Ted van de Pavert en Hidde Jurjus (l.) kunnen het niet geloven. Marcel Ritzmaier (r.) maakt een kwartier voor tijd alsnog gelijk tegen De Graafschap. (07-02-2016)

Een De Graafschap in ondertal leek lang van de laatste positie af te komen, maar dankzij een late gelijkmaker hield het zondagmiddag niet meer dan een punt over aan het thuisduel met NEC Nijmegen.

De eerste helft begon van beide kanten zeer fel. Voornamelijk De Graafschap benaderde de wedstrijd direct en opportunistisch, met veel strijd en passie. Dit zorgde dan ook voor een vroege voorsprong bij de Doetinchemmers; al in de elfde minuut werd het 1-0 nadat Andrew Driver de bal tegen de touwen schoot uit een door Brad Jones getoucheerde voorzet. NEC had in de eerste helft weliswaar meer balbezit, tot veel kansen kwam het niet in de eerste helft. De Graafschap kwam counterend wel tot enige kansen, met Todd Kane die bijna een eigen doelpunt maakte en een inzet van Cas Peters die ternauwernood gepakt kon worden door Jones. Hierdoor ging de thuisploeg als gelukkige de rust in.

In de tweede helft besloot Ernest Faber de gepasseerde Christian Santos weer te brengen. De spits belandde op de bank aangezien hij geen uitzicht had op een verregaande toekomst bij NEC. In de rust werd alsnog besloten om Santos in te brengen. De Colombiaan had binnen een minuut een hoofdrol te pakken. Hij was het slachtoffer van een schandalige overtreding van Karim Tarfi, die met zijn noppen vooruit doorging op Santos. Het leverde hem een rode kaart op, waardoor De Graafschap met tien man verder moest en wist dat de tweede helft erg lastig zou worden.

Dit werd bevestigd toen NEC-aanvaller Anthony Limbombe de paal raakte in de 54ste minuut. Hij verschalkte Hidde Jurjus met een mooi krulschot, alleen vond het houtwerk op zijn weg. Met temporiseren, consolideren en verdedigende wissels probeerde De Graafschap het naar een gelijkmaker zoekende NEC zo veel mogelijk tegen te houden. Dat lukte tot de 78ste minuut. Na een periode van weinig kansen voor de Nijmegenaren kwamen ze eindelijk tot een uitgespeelde kans en dat leverde gelijk het doelpunt op. Uiteindelijk gaf Marcel Ritzmaier het laatste tikje nadat de eerste inzet van Navarone Foor gered werd door Jurjus. In de slotfase was het juist De Graafschap dat nog de meeste mogelijkheden creëerde op de winnende treffer, maar het bleef bij 1-1.

Dat de Doetinchemmers vooraf hadden getekend voor een remise, is zeer mogelijk. Toch zal De Graafschap balen met de uiteindelijke 1-1 eindstand, aangezien het op basis van het spel zeker een overwinning had kunnen boeken, zelfs met tien man. Een driepunter had bovendien betekend dat het hekkensluiter af zou zijn, maar daar moet het voorlopig nog even op wachten. Bij NEC zal men voornamelijk over het spel ontevreden zijn; uiteindelijk kwamen de Nijmegenaren nog goed weg met een punt bij de nummer laatst. Door niet te winnen verzuimt het over Feyenoord heen te gaan en blijft het steken op plek vijf.

Door: Nino Vermeulen